2014-06-03
2040 浏览
好嘢係要時間去發掘嘅,就好似油塘D Corner咁,你唔細心啲都唔會發現,但絕對係一間值得一試再試嘅餐廳!你一睇價錢,可能會覺得好貴,就好似我早幾日去幫襯咁,一睇個set dinner餐牌就諗住走人,但見到其他客枱面上嘅食物咁靚,又想試一試。我哋一行五個人,四大一細,無論去都邊都唔會係受歡迎顧客,因為好少餐廳有四人以上嘅枱,D Corner亦一樣,但佢哋嘅侍應一見到我哋入去幫襯,立即毫無不悅之情咁拉枱擺bb櫈,服務的確唔錯。Order完,等咗陣,頭盤就到。頭盤嘅作用就係開胃,而嘅個頭盤真係交足功課,食完急不及待想繼續食!個主菜真係驚喜一浪接一浪,我點咗條我聽都未聽過嘅魚:檬鰈魚。佢個餐牌寫住係原條,心諗會好細條啦~但條魚一嚟到,嘩!咁大條嘅?!呢條魚簡直喚醒咗我身為香港人嘅本性,就係無魚不歡。我未食呢條檬鰈魚,我都唔記得自己原來係咁鍾意食魚…甜品原本只係一個西餐必備嘅環節,無咗唔係唔得,只不過無甜品會好怪。但D Corner嘅心太軟,就為雞肋甜品出咗一口氣!呢份心太軟,可以令辛勞嘅香港人暫時舒緩一下,亦都係一個強而有力嘅收尾,可以見到D Corner嘅一絲不苟,無論幾細微嘅嘢都力求完美
D Corner,值得顧客去用心感受,細心發掘。