2019-10-21 410 浏览
大乡里出城,性价比达人地点:湾仔食店:廉记冰室消费:$66 (包一杯冻柠茶)食品:男人最爱首先,先讲个菠萝包,而家出面好多茶餐厅偷工减料,个包细得黎,仲要劲少牛油 🤬 大家要知道,菠萝包个核心价值就系旧牛油,所以最好有咁大旧得咁大旧,有咁多得咁多,“支饮管有咁粗得咁粗“ (好似唔多关事 😅) 幸好,呢间冰室无令我失望,包既 Size 正常,而牛油同我所想既一样 😍 所以值得推介。然后到个奄列,本人系超级超级超级钟意食奄列,所以对奄列系有一定既要求。会期望咬落去既时候会有蛋汁,同入面既馅料融为一体。而唔系蛋就 “干曾曾“,火腿就还火腿,虽然两样野系放埋一齐,但食落口时就好似将两样野分开食咁,简直系失败 😡 而呢间冰室既奄列,我唔会话顶级,但算系合格,所以收货。最后,主菜出场,“猪扒肠仔福面“,猪扒好食,唔 “痴牙“ 唔 “鞋“ 不在话下,佢难得可以整到有少少似鸡扒果份 “软熟“,我相当欣赏,慢慢令我对猪扒呢样野逐渐改观,因为由细到大都认为 “生不入官门,食不死猪扒“ 😂环境:🌟🌟🌟🌟服务:🌟🌟🌟🌟价钱:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟性价比:⭐⭐⭐⭐今次性价比俾四粒星,主要系因为个菠萝包同 “猪扒肠
大乡里出城,性价比达人

地点:湾仔
食店:廉记冰室
消费:$66 (包一杯冻柠茶)
食品:男人最爱

环境:🌟🌟🌟🌟
服务:🌟🌟🌟🌟
价钱:🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
性价比:⭐⭐⭐⭐

今次性价比俾四粒星,主要系因为个菠萝包同 “猪扒肠仔福面“。
先讲菠萝包,而家出去食过茶餐,菠萝包 + 冻饮,闲闲地都廿到 “抆“ 至三十蚊,而佢而家无偷工减料,包既 Size 同牛油既份量令人满意,所以我觉得佢占总价钱既一半,系合理同公道。
“猪扒肠仔福面“,本身好食唔在讲,而我认为佢系令我多左一份回忆。细个时,父母都出外工作,所以最常食既就系公仔面,但当时既我,每次煮面时都十分忐忑,因为系我心目中,“出前一丁“ 同 “福面“ 既地位系对等既 😡 所以每次都有选择困难症,要谂好耐先决定到煮边一样。到大个后,自己较少煮食,而无论去食早餐,茶餐,甚至打边炉都好,“福面“ 好似买少见少。所以系我心目中 “猪扒肠仔福面“,个 “福面“ 先系重点,令我觉得佢将成件事加好多分。
所以最后我俾四星,第四粒星就系感情分。

#大乡里出城 #性价比达人 #性价比 #湾仔
#童年回忆 #福面