2008-10-18
前排經同事介紹而去左呢間新開既拉麵店,對我嚟講係元朗實在幾遠,因為我住將軍墺區,冇咩事真係唔會入元朗,但見同事熱烈推介,而我本身又鍾意食拉麵,所以收工就同同事一齊入去食啦我地總共5個人,當日都叫左好多嘢食,好似想食哂全部嘢咁主食 : 2個鰻魚飯,一碗炸蝦烏冬,一碗醬油拉麵由於我係食醬油拉麵,其他冇食,不過聽同事講鰻魚飯同炸蝦烏冬都好好食,而我個醬油拉麵都好正,其實我唔係咁鍾意食醬油拉麵,因為之前食過既都覺得一係好咸,一係好甜,所以唔係咁鍾意,但由於同事推介,咁就試下啦,一試之下,終於知道咩叫醬油拉麵,超愛佢個湯底,感覺好清,食完完全唔會覺得口渴,口味啱啱好,麵質都啱啱好,唔會太軟或太硬,我直程飲哂成碗湯,真係好耐未試過出街食會飲哂d湯。小食 : 炸豆腐,凍豆腐,波菜卷,全雞串燒(要預訂),枝豆沙律,餃子,天婦羅由於人多,所以可以叫多幾款小食試下。最鍾意係波菜卷同枝豆沙律,佢地個味好特別,好似有少少甜甜酸酸咁,唔係好識形容。而餃子亦係推介之一,皮薄肉亦都新鮮,好有肉汁感,唔會煎到好乾。最特別係全雞串燒,要先預訂,因為係即日買新鮮雞做,將唔同部位用唔同方法燒,而最正係有個汁點,一個係was
我地總共5個人,當日都叫左好多嘢食,好似想食哂全部嘢咁
主食 : 2個鰻魚飯,一碗炸蝦烏冬,一碗醬油拉麵
由於人多,所以可以叫多幾款小食試下。最鍾意係波菜卷同枝豆沙律,佢地個味好特別,好似有少少甜甜酸酸咁,唔係好識形容。而餃子亦係推介之一,皮薄肉亦都新鮮,好有肉汁感,唔會煎到好乾。最特別係全雞串燒,要先預訂,因為係即日買新鮮雞做,將唔同部位用唔同方法燒,而最正係有個汁點,一個係wasabi汁,唔好意為好濃,係好清架,又有好清新既wasabi味,點串燒一流,唔會食到好"濟",唔記得左另一個汁係咩,事關只係掛住點wasabi汁而天婦羅同豆腐都錯,都可以一試。
飲品 : 野菊蜜
意為好似普通菊蜜咁,好甜,但佢又唔係,好清新,菊味好濃,但又唔會搶哂蜜味,調校適中,係食完咁多嘢,飲番杯可以清清口部同喉嚨。
總括嚟講,環境同服務唔錯,而味道真係好正,我一定會再去,好想再食醬油拉麵