三年悠长假期, 初尝厨师发板, 期间试过唔少鮨店. 几个月前, 暑期工 “神路” 推介食 “牛” 嘅厨师发板! “神路” 识威识食识使钱, 我梗系即刻上 “开饭嘞” 做下功课, 睇下乜料. Yakiniku 主攻牛嘅稀有部位, 即场帮你烧埋, 望落几有趣, 决定一试.🍽 餐厅环境幽暗, 设一张L型吧枱, 大约20个座位, 另外四张私隐度高嘅四人方枱. 今日点咗 Omakase Kiwami (极), $980+10%, 包括九款肉类料理, 两款蔬菜.🍣  牛肉他他寿司, 配甜虾. 生牛肉本身应该系冇味嘅, 口感似吞拿鱼茸, 自己加豉油, 几得意, 可惜紫菜唔够脆.🐂 Shakushi (杓口). 烧单面, 7秒, 配泡沫豉油 (黄色方粒), 牛肉同埋豉油粒系口里面慢慢溶化, 有趣㖞!🐂 Umawi. 五成熟, 肉身较腍, 点七味粉, 正!🍀 甜番薯, 鹿儿岛. 配牛油, 正常.🐂 Misuji (三筋). 烧两面, 各3秒, 油脂分布平均,  点自家秘制酱油, 入口即溶, 一流! 听讲系最受欢迎嘅部位. 🐂 Dai-Sankaku (大三角). 口感几似Misuji, 唔错!🐖 猪腩肉
封面相片
牛肉他他寿司
Shakushi
🐂 Umawi. 五成熟, 肉身较腍, 点七味粉, 正!
Umawi
🍀 甜番薯, 鹿儿岛. 配牛油, 正常.
甜番薯
Dai-Sankaku
🐖 猪腩肉, 熊本县. 我以为全部都系牛, 原来有一件猪. 烧嘅时候洒咗浸住昆布嘅清酒. 配甜辣酱, 大菜酱. 有少少似韩式烤肉, 正!
猪腩肉
🍄 菇. 配岩盐, 正常发挥.
🐂 西京烧. 用西京面豉酱渍咗3日. 牛嘅位置系Misuji 及 Dai-Sankaku 中间, 烧7秒. 口感略为肥腻, 好食.
西京烧
🐂 Misuji Briand (Center of Uwami). 配萝卜蓉, 土佐醋. 脂肪较少, 肉味浓郁, 出色!
Misuji Briand
🐂 Tougarashi. 配鲣鱼高汤加柚子汁. 汤够热, 好味, 可以降低牛嘅肥腻感.
Tougarashi
🐂 Uni Briand. 即系海胆牛肉饭. 牛肉位置系Chateaubriand. 牛, 海胆, 和饭嘅配合不俗. 今日海胆质素一般.
Uni Briand
🍻 点咗两款清酒, “胜山献 纯米吟酿” 及 “庭之莺 纯米大吟酿” 各一合. 我觉得甜身嘅酒配牛肉比较适合.
清酒
🍨 甜品: 雪糕. Ok.
🤗 总结: 晚市做两轮, 用餐节奏略为急促. 服务员负责烤肉, 调味, 又耐心解释牛嘅部位同埋烹调方法, 十分赞, 整体服务满意. 我唔系牛肉专家, 食到后期, 唔同位置嘅牛味开始糢糊, 虽然好食, 难有惊喜. “牛” 嘅厨师发板非常有趣, 值得一试.
用餐时段
牛肉他他寿司