2015-02-25
情人節兩條友唔去傳統的旺角揾食反而去左大角咀,去到匯豐中心附近見到有一間新開張的餐廳叫Tony's hell即刻想係無間道。。。癈話不多說去片仲有佢話係神秘的晚餐,就衝去試第一道菜係一打生蠔,諗住無咩特別,點知平時唔食生蠔的女朋友經己食左5隻(平時叫半打佢只係食一隻就停手),之後支sake嚟到仲要冰到岩岩好配生蠔一流,第二道菜的主角龍蝦出場生生猛猛非一般的冰鮮貨,大廚係我地面前用摩打手肢解左隻龍蝦仲要勁細心咁分開嚟焗,之後到上菜淋埋密瓜汁真係前所未有咁好味,第三道係椰汁青口,青口新鮮椰汁味剛剛好,第四道就係牛柳配薯蓉,牛柳7成熟驚喜在於薯蓉,因為廚師將一部分薯蓉打泥一部分切粒令到入口時有層次感第五道焗大啡菇焗完仲有汁彈出嚟,第六道地獄雞翼食完真係覺得去左地獄唔係因為辣,係因為焗完雞翼中間點解仲可以咁有汁同咁有彈性,呢d先係精髓中的精髓,第七道係海鮮班戟呢道要趁熱食佢的特色係越熱越好味,暖食係食唔出個層次感,第八道係白酒煮梨佢放出嚟時比人的感覺係好彈,仲要食落口感覺到係好滋潤好彈牙,正到呢無法形容我令願係地獄唔返人間呢