2016-04-15 850 浏览
旺角操完 3 個鐘泰拳勁肚餓,即刻返上水搵食,依家成十一點幾,忍唔住幫襯火車站小販熱辣辣鹽焗雞髀,仲一路行一路食添,又真係幾好味呢。一隻雞髀仔又點會夠飽喎,唔覺意行到潮香園,唯有順便買外賣啦。仲要有幸撞到阿 Ming 同佢女友係度食野喎。第一次黎幫襯,早排已經上綱睇過食評,好評多、劣評少,所以都好放心地點菜。視察一下舖面環境先,點解大部份都係煮熟晒既?眼前有蝦有魚有螺有菜,海蝦、東風螺、瀨尿蝦、蜆、螄蚶、蜆仔肉全部都係熟架,係咪真架?唔係即叫即煮架咩?真心有點失望囉 ﹗即時食慾大減。突然好想食潮州凍蟹,係旺角已經諗住佢諗到返上水,點知得返最後一隻凍蟹,仲要係最巨形既。師傅話平時賣開要五百蚊架 ﹗我心諗太貴喇麻 ﹗之後佢話聽日放假,隻蟹如果今晚賣唔去就要掉落垃圾涌,打個折四百蚊益街坊。我猶豫左幾分鐘,最後有位四眼哥哥走過黎話三百五十蚊啦 ﹗好,是但啦,deal ﹗突然腦裡閃過幾個月前唔開心既經驗,上次本應專登同展兩兄弟黎試菜,點知人生路不熟轉錯灣去左基圍食垃圾豉油水潮州菜囉,豉油水當滷水,樣樣都好似白烚再淋豉油水咁款,浪費金錢又浪費時間,激鬼死!之後終於比我搵到潮香園真身就係正隔離,真係

突然腦裡閃過幾個月前唔開心既經驗,上次本應專登同展兩兄弟黎試菜,點知人生路不熟轉錯灣去左基圍食垃圾豉油水潮州菜囉,豉油水當滷水,樣樣都好似白烚再淋豉油水咁款,浪費金錢又浪費時間,激鬼死!之後終於比我搵到潮香園真身就係正隔離,真係鬼掩眼!

椒絲腐乳生菜,份量咁少既?最後一碟?唔夠菜格硬炒出黎?HKD38 蚊好唔抵食喎,雖然好好味。生菜爽脆鮮嫩多汁,炒得熱騰騰有鑊氣。包住大量微辣咸香腐乳汁直送入口,咬到索索聲,跟舌頭係口腔內洶湧盪漾,水魚交融,真係好食喎。

椒絲腐乳水通菜,淨菜算喇,突然唔想食牛肉。炒功了得,通菜保持鮮嫩翠綠,菜汁澎湃跟香辣腐乳混和,超好味呢 ﹗真係要不停地掃入口才可以安心啊。

椒絲腐乳旱通菜,依家無水通食喇,淨係得旱通,好失望呢 ﹗但點都無理由炒得咁難食架喎,口感又粗又鞋又硬,椒絲腐乳炒鐵線菜囉 ﹗味道苦澀帶草青味,硬食兩啖後要放棄,成盒掉左 ﹗

椒絲腐乳油麥菜,早前係大埔鹿鳴居既新嘗試,椒絲腐乳配油麥菜,食過鮮甜爽口又多汁。今次黎潮香園試試,但味道硬係怪怪地,苦苦澀澀既?而且炒到好油,食到尾聲仲有少少反胃,不過都食晒啦,太遲喇。

薑汁芥蘭,點解蔬菜質數可以咁差呢?芥蘭皮厚又老又有渣,硬而不清甜,完全食不到薑汁味道。早前試過旱通菜、菜芯都係又老又硬又多渣,我唔會再係度食菜架喇。

菜芯炒牛肉,鬼佬巨菜芯超大碌呀 ﹗我一向已對莖麻麻地,食葉唔食莖,依家仲要咁鬼大碌添 ﹗我鍾意食細棵菜芯或菜芯苗架乍。既然叫左都要試試,不過巨菜芯非常爽口多汁喎,完全無渣,還泛著點點菜甜味,無草青味,驚喜萬分 ﹗牛肉就削削地囉,雖然鮮牛味濃厚帶甜,不過質地有點乾硬,而且感覺似牛肉還牛肉炒,菜芯還菜芯炒,分開炒再撈成一碟。

芥蘭炒肉片,肉片醃到過晒火,乸到腍劈劈又滑潺潺,而且味道略咸。芥蘭過份大碌囉,點解唔可以砌段先去炒呢?成棵就咁炒,爽脆但過生,味道還未能滲入芥蘭之中,麻麻地。

巨形凍紅蟹,師傅好用心機幫我斬靚隻蟹,砌得靚靚整齊乾淨有條理,巨形到連個盒都閂唔埋啊 ﹗好有份量,非常墜手呢 ﹗堅新鮮,聞得到的新鮮氣味,蟹肉依然黐殼,黐得實一實。蟹膏附著超濃海水味,軟棉蟹膏超級甘香,但齋食既味道實太濃,有點咸到連我都吃不消呢,撈飯先係明智之舉,應該會好好味。

遁序漸進 step by step,我條蟹路絕對係蟹膏蟹蓋第一,跟住蟹拑蟹身,最後蟹腳啦。巨大蟹拑有我手掌咁大,蟹肉彈力十足又結實,又鮮甜又可口,每絲肉都滲著蟹汁,眼見得到的水潤閃令令。啖啖肉,極滿足啊 ﹗蟹身蟹肉大大梳,溫柔細心地慢慢將所有殼去掉,去得乾乾淨淨,再成舊肉掉入口,那種震憾既快感非筆墨可言喻 ﹗原味好好食,沾上浙醋點綴一下同樣美味 ﹗

滷水鵝例牌,師傅一路斬我一路望到實,見佢開新鵝喎,唔知隻髀有無我份呢 ﹗點知見到佢斬晒背脊比我,切走隻髀留起去囉。搞錯呀 ﹗舊舊都骨杉杉,骨多肉少,係得籮友前面有少少肉咬下乍。唔講骨多肉少既問題,滷水味道又真係十分香甜既,不咸不嗆剛剛好,芳香味道不能拒絕。

滷水味道香濃而不失清爽,不濁不膩不滯,絕對能登大雅之堂。鵝肉細緻幼嫩滑滑的,嫩得黎仲要彈牙,清香滷水已完全滲透其中,無癡肥無肥膏,肥瘦又適中,高級野,好好食,好好味。配香蒜白醋得,配辣椒油亦得,無得彈。

例牌點解無鵝髀食既?師傅您留返自己宵夜嗎?早知 order 半隻啦。高質滷水浸高質肥鵝,甜美滷水散發著香料味道,食落特別開胃,食慾大增。加上鵝肉滑不留口,唔會霉唔會韌唔會鞋亦唔會有渣,配上鵝皮不肥而滑滑膠膠,好美味啊 ﹗沾點白醋就更芳香宜人啦,仲好醒胃添。

大豆芽,點解有蔥既?又要挑晒去。大豆芽浸完滷水有點過咸呢,下次要隔一隔先再食。大豆芽夠熟無草青味,而且仍然保持爽嫩無腍劈劈,滿意。發現有加埋豆腐卜喎,索晒味又幾好食噃。

鹽焗烏頭,四眼哥仔大力推介,仲話佢地係元朗烏頭好好食架 ﹗唓,依條烏頭又咸又腥,只滲著微弱肉汁,半點香甜味也沒有,亦完全無黃油 ﹗搞到我突然勁掛住大圍生昌爆黃油鹽焗烏頭囉,真係食過好野係返唔到轉頭架 ﹗大圍生昌既爆黃油烏頭始終係第一,無得比 ﹗

椒絲腐乳生菜
大豆芽
鹽焗烏頭
鹽焗烏頭
2014-01-14
30 分钟 (外卖自取)
椒絲腐乳生菜
椒絲腐乳水通菜