2015-03-26 1869 浏览
一个阴暗的周日, 跟朋友们乘小巴到西湾亭, 行至西湾村再经西湾山落咸田湾时值一点, 朋友想先用餐, 就在这湾的唯一一间士多点餐, 由于朋友知我行山唔想多吃, 所以尽管是5个人都专登叫少一点食物, 本人实在心存感激, 我们点了星洲米, 炒饭及春卷, 最漂亮的是星洲炒米, 料头用足, 少少辣唔算太油, 炒饭是乡间最简单材料的蛋炒饭, 春卷是无乜馅嘅一叠炸春卷皮, 份量全部都ok够嘅, 但调味则全部都大洒盐花, 几咸下, 咸嘅程度会令你想饮汽水𠮶种啰,由于吃了东西, 跟朋友商讨过后, 我们一致决定从大浪湾边向蚺蛇出发,上至离尖1/4左右从旁边过, 落两大个斜坡后落番蚺蛇拗, 再行经赤径上番北潭拗搭巴士走人, 五人之中三个都行到牙痛咁声, 看来下次还是行番平地好一点了
一个阴暗的周日,
由于吃了东西, 跟朋友商讨过后,
2015-03-08