2025-05-29 681 浏览
早幾日收工同男朋友去左太子一間人氣餐廳食晚飯,啲嘢好食價錢又超值,唔怪之得平日晚飯時間都咁多人等位。見佢有二人餐可以叫扒類主菜都只係$408,真係好抵。我哋就叫左兩個晚餐再追加小食,價錢都差不多,感覺上有更多主菜選擇🥳晚餐包左沙律或/餐湯同飲品。我哋揀左一個是日餐湯(蘑菇湯)同升級左一個法式蟹肉龍蝦湯。蘑菇湯香滑,龍蝦湯就更香濃,入面重有一絲絲蟹肉,絕對足料!主菜1️⃣黃金蟹肉意大利飯上碟份量都唔少,意大利飯入醬汁入面加左咸蛋黃勁香濃惹味!飯軟硬適中,入面有蘑菇、紅黃椒等蔬菜,食落無咁膩。飯上面係一個飽滿嘅釀蟹蓋,好睇又好味😋主菜2️⃣ 明太子虎蝦意粉有成3隻大虎蝦,新鮮彈牙!意粉口感煮得恰到好處,忌廉汁香滑之餘重有明太子嘅咸香,正!小食1️⃣芝士/蒜蓉焗生蠔生蠔超級大隻,飽滿鮮美,有芝士同蒜蓉兩種選擇,我哋每種口味各兩隻。芝士焗烤後金黃誘人,蒜蓉就勁香勁惹味,兩種口味,兩種唔同嘅享受😋小食 2️⃣ 脆炸魷魚鬚 以為只係加$28會好細份,點知份量一啲都唔少。魷魚鬚新鮮爽口,脆漿重加入海苔同香料,真係用心製作!甜品1️⃣開心果麻糬提拉米蘇開心果控必試!香濃幼滑既開心果 cream,面頭佈滿開心果碎,入邊仲有

主菜1️⃣黃金蟹肉意大利飯

主菜2️⃣ 明太子虎蝦意粉

小食1️⃣芝士/蒜蓉焗生蠔

小食 2️⃣ 脆炸魷魚鬚

甜品1️⃣開心果麻糬提拉米蘇
開心果控必試!香濃幼滑既開心果 cream,面頭佈滿開心果碎,入邊仲有手指餅同粒粒煙韌麻糬,好有層次同口感!

甜品2️⃣紫薯芋泥麻糬卷蛋
男朋友鐘意呢件卷蛋夠鬆軟,有淡淡紫薯香味。芋泥同cream唔會太甜,中間同樣有我最鍾意嘅麻糬😍擺盤又靚又好味!

呢個價錢,呢個質量,唔使講嘢,一定會經常黎encore😆