2005-05-09
砵仔糕:質地偏淋,甜左d,勁多豆,d豆勁甜同淋(起沙),我冬天食熱辣辣好暖身。芝麻茶果:偏硬,唔稱得上煙un,甜味岩岩好,唔夠芝麻香,有少量花生,熱食最好。同意bilow既意見,要食就要親熱啦~順便借個位評下茶果~唔知點解大埔呢期愈來愈多婆婆賣茶果,但品質麻麻。以前大埔臨時街市(家下係空地)隔離有檔賣茶果(依家仲健在),係一個肥嬸嬸,佢賣d茶果唔敢話係全港之冠,但一定係大埔top級茶果!!!糯米池:只得花生味,但係d花生磨到超細再加幼黃糖,推介$2.5茶果:有花生味同埋眉豆(咸),花生d料同糯米池一樣,眉豆又係磨得好細,味道少咸得岩岩好,有少少"充"味推介$7/2板條:有黃糖味,咸味(係有少少"充"+花生幼粒)$6/2板糕:黃色圓形既糯米糕$6/2雞屎藤:5粒一板,甜味岩岩好,夠煙un,有d花生粒食落好好食$6/2仲有隻係d color同雞屎藤一樣,不過唔記得咩名,嬸嬸話用第二隻草d汁整,係圓形一個,有少量花生粒$6/2我唔係客家人,但係都比佢搞到好like食茶果,個肥嬸嬸好好人,d野食感覺乾淨,每兩年一個袋,再行入d都有個阿婆賣茶果,但個樣好dirty。我成日只係想買一個試下,佢都係
同意bilow既意見,要食就要親熱啦~
順便借個位評下茶果~
唔知點解大埔呢期愈來愈多婆婆賣茶果,但品質麻麻。
板條:有黃糖味,咸味(係有少少"充"+花生幼粒)$6/2
板糕:黃色圓形既糯米糕$6/2
我唔係客家人,但係都比佢搞到好like食茶果,個肥嬸嬸好好人,d野食感覺乾淨,每兩年一個袋,再行入d都有個阿婆賣茶果,但個樣好dirty。我成日只係想買一個試下,佢都係拆開比我。
無論咸甜茶果味道都岩岩好,最最最重要係有口感,勁煙un(我個人喜好)
但注意佢由7點鐘開檔,大約12點左右就賣晒收檔,要試就親早,買得多佢會自動平比你。
位置係幾難搵,你面向以前既臨時街市,向右手邊行兩步會見到花檔,個度有條巷仔,就係向巷仔第二定第三間鋪,佢賣淨少少會拎出花檔隔離賣嫁~
如果大家試過覺得好既,希望版主比個名分佢啦。