2018-06-22 34 浏览
聽聞又新街開咗間泰式燒烤,主打砂鍋粥同埋串燒,見出面啲餐廳都好少可主打呢兩個組合,今日就同胖侶過嚟試下。餐廳位於又新街同建業街之間嘅後街,即係稀鰭爬蟲類嗰條街,元朗嘅街坊都唔會話好難搵,一踏入餐廳,兩邊牆身嘅裝飾已經極富泰國嘅氣息,直情係有少少泰國spa嘅感覺,令平日返工緊張嘅精神為之鬆弛,如果播埋泰spa嘅歌同點埋香薰,坐喺度相信唔會分辨得到係泰國定係香港。嗌咗個二人套餐,有自選兩款海鮮嘅海鮮砂鍋粥,6串串燒,一支大啤又或者兩罐可樂,食串燒就梗係要啤一啤佢啦,即刻同侍應姐姐講要支大青島丫唔該。其中5串串燒一次過嚟,難得嘅係5串都熱辣辣,真正即叫即燒,但係又唔會話等得太耐;汁燒白鱔新鮮彈牙,魚皮燒得極度香脆,就算食到最後一啖,攤凍咗少少都依然肉汁豐富,好明顯係用咗新鮮貨;雞中翼喺孜然粉嘅催化之下,沒有不好吃的理由;碟串燒嚟嘅時候同時亦都跟咗一小碟泰式雞醬,用嚟點燒燒賣同鹽燒豆卜就最好不過喇。砂鍋粥嘅材料我哋就揀咗花甲同埋海蝦,廚師細心將海蝦開邊,除咗能夠令蝦嘅鮮甜味更加融入個粥底入面之外,亦都方便咗唔鍾意剝殼嘅胖侶進食,花甲同埋鮮蝦夾埋,唔使講個粥底經已甜到無朋友,最正係花甲一粒沙都無

雞中翼喺孜然粉嘅催化之下,沒有不好吃的理由;

砂鍋粥嘅材料我哋就揀咗花甲同埋海蝦,廚師細心將海蝦開邊,除咗能夠令蝦嘅鮮甜味更加融入個粥底入面之外,亦都方便咗唔鍾意剝殼嘅胖侶進食,花甲同埋鮮蝦夾埋,唔使講個粥底經已甜到無朋友,最正係花甲一粒沙都無,唔會影響咗粥底嘅綿滑口感;另外不得不提煲粥份量極度巨大,印像中每人都分到成四五碗,認真抵食。

最尾個燒菠蘿後上用嚟做甜品,燒菠蘿香甜多汁,並沒有因為燒過而減輕咗佢嘅JUICY程度,飲埋最後一啖啤酒,我哋兩個帶住滿意嘅笑容離開。