2018-01-06 54 浏览
又到星期六觅食日!今次试沙田石门小店,一间由90后开嘅炖汤、点心餐厅。同行友人系汤怪,适逢今晚天气转凉,正好系叹靓汤嘅好时机。因为呢间人气小店先排饮食男女有介绍,同行友人担心人多要排好耐队。所以晏昼已经打定电话问餐厅是否接受电话订位。接电话嘅系餐厅老板,好有礼貌、态度好好,虽然餐厅无得订位,老板回覆得好客气「唔好意思呀!餐厅暂时未可以电话订位,麻烦你过嚟walk in啦!」虽然我最怕排队,但同行友人听到老板咁诚恳,为左叹啖靓汤都决定早啲出门口去排队。小店地方不大,去到都真系要排,等5张台大概20分钟,都算快。而有礼貌嘅老板不停同客人讲「唔好意思!今晚比较忙,要等耐少少。」、「真系唔好意思!要你地等咁耐!」听到佢咁讲,就算等到忟但都真系嬲唔落嘅。同行友人饮天麻川弓白芷鱼头汤,话驱头风、医头痛,对女性最好。啖汤好清甜,药材味浓,饮得出好足料!份量亦啱啱好一人份,饮完碗汤成身暖晒,但又唔会饱到食唔落其他嘢。猴头菇螺片炖廋肉汤清清地,冬天饮就成身都暖晒。同出面饮嘅有少少唔同,甜甜地因为加左蜜枣。虾籽榨菜肉饼饭新鲜整起,肉饼冇乜肥肉,榨菜亦有味,里面配嘅菜心亦都好新鲜,食起嚟感觉好健康。我与同行
又到星期六觅食日!

因为呢间人气小店先排饮食男女有介绍

同行友人饮天麻川弓白芷鱼头汤,话驱头风、医头痛,对女性最好
天麻川芎白芷鱼头汤

猴头菇螺片炖瘦肉

。我与同行友人由于叫了其他点心,所以只叫了一个蒸饭,但也很满足!各位如果想试多啲其他点心,就两人分吃一个蒸饭好了,别眼阔肚窄

虾籽炸菜肉饼饭

鱼肚冬菇鸡扎睇落同出边食嘅差唔多,同内里有惊喜!
大大旧嘅鸡扎入面有三块鸡肉、一块芋头、一块鱼肚、一块香菇,蒸得又够热,食完好满足!而且另一个优点都系无!
乜!
油!
感觉比起传统酒楼饮菜健康好多!
鱼肚冬菇鸡扎

虫草花鲜竹卷啲汤好清,唔咸亦一啲都唔油,直头可以饮,里面啲料都好丰富,同酒楼好唔同。一碗有三条,食完好饱饱

虫草花鲜竹卷

豆沙煎饮饼烟勒弹牙又唔太甜,整体嚟讲系一个不错嘅甜品,只系因为好饱肚,而我又已经食到饱饱地,所以只系食得一块,同行友人食两块

豆沙煎软饼

美中不足嘅地方就系我哋叫咗一个鲜虾豆苗饺,食到最后等极都等唔到上菜,问老板先至知道原来已经卖晒但系冇人通知,失策!

呢间由90后新一代开嘅小店诚意、用料、味道、服务、价钱、CP值都值高分,只系想食就真系唔好慢,要早啲到,最稳阵系7:30pm前入座,如果唔系啲汤会卖晒㗎!

最后如果食店老板睇到呢篇,希望佢继续努力、好好keep住做得好嘅地方,唔好生意上左轨道就愈做愈求其呀!始终做食肆同煲汤一样,用心做的话系会饮!得!出!㗎!
努力
天麻川芎白芷鱼头汤