2013-01-25
同朋友補食生日飯,揀左呢間君好扒燒西餐廳,之前食過石燒覺得好好味,諗住食過番噚味,今次服務員同我地推介新口味菜式,覺得好新奇,咁就試下啦,其實都係半自助形式,不過今次食海鮮石鍋燒。冷盤及沙律吧保持水準,有凍蝦、凍青口:兩樣都好新鮮;又有煙三文魚、煙鮫魚、黑椒牛肉、Cold Cut、生果和沙律等:d煙三文魚和黑椒牛肉好正;餐湯有兩款,什菜湯和菠菜忌廉湯:我試左菠菜忌廉湯,濃度適中,好香忌廉味。另外每人有兩塊蒜蓉包配黑松露汁,把黑松露汁搽上個熱辣辣蒜蓉包上,超美味,強烈推介!主菜原來石鍋燒就好似石頭鍋飯個鍋咁樣,落埋d汁一齊煮,最好玩都係可以自己親手煮,好有滿足感。海鮮有5款:鮑魚、龍蝦尾、大蝦、長蟹腳和美國桶蠔,可揀其中2款,我揀左龍蝦尾和蟹腳,朋友揀左鮑魚和大蝦。湯汁有2款揀:有黑魚子醬香檳忌廉汁和香草野菌龍蝦汁,朋友揀前者,我食龍蝦梗係配後者。服務員好有心機及詳細咁教我地點煮,先把牛油落去熱辣辣的石鍋內,然後把海鮮倒落去,跟著落湯汁和香草,贊酒後焗5-6分鐘就食得。個石鍋真係好夠熱,好夠鑊氣,我地怕比油彈倒,好快手咁就將所有嘢落哂(自己好有大廚feel),5分鐘後,開蓋,真係好香呀!
服務員好有心機及詳細咁教我地點煮,先把牛油落去熱辣辣的石鍋內,然後把海鮮倒落去,跟著落湯汁和香草,贊酒後焗5-6分鐘就食得。個石鍋真係好夠熱,好夠鑊氣,我地怕比油彈倒,好快手咁就將所有嘢落哂(自己好有大廚feel),5分鐘後,開蓋,真係好香呀!龍蝦啖啖肉,好實淨,蟹腳索左湯汁後更有鮮味。朋友個鮑魚熟左都無縮水,又唔靭,兩款湯汁味道啱啱好,我地仲攞左麵包點汁食。
呢個餐包餐前飲品、紅白酒及餐飲;餐前揀左Lime Soda幫助消化、食海鮮個陣飲紅酒,都易入口喎,餐飲梗係即磨咖啡,Good呀!
甜品
食到呢個時間真係好飽,不過都要試下,一般啦,