2022-05-02
觀塘區一向係人多車多、工商廈林立嘅石屎森林。隨著裕民坊重建,新嘅餐廳陸續進駐商場。今日就一於嚟試吓裕民坊呢一間好受歡迎嘅網紅餐廳餐廳位於二樓平台,除咗有一個室內用餐嘅位置之外,亦都有一個露天嘅用餐地方。我去嘅果一晚天氣有少少熱,所以都係決定坐入去室內餐廳地方雖然唔係好大,但係好睇得出設計幾俾心機裝修係西式宮廷風,好適合少女心滿滿嘅食客嚟呢度打卡講真呢間餐廳嘅定價係觀塘區來講唔算係平民,甚至可以話係有少少貴,不過佢用嘅食材、煮法都係偏向比較精緻嘅當晚我就叫咗一個蟹膏波士頓龍蝦意大利飯、同埋一道鴨胸,俾大家睇吓啲相先:波士頓龍蝦係好新鮮嘅,食落去爽口彈牙,配合埋濃郁嘅蟹膏,成個意大利粉吸收晒龍蝦同蟹膏嘅精華,非常正!略顯份量有啲唔係好大咯至於鴨胸份量反而比想像中多廚師煎得恰到好處,配合埋佢啲配菜一齊食,滋味無窮呀
今日就一於嚟試吓裕民坊呢一間好受歡迎嘅網紅餐廳
蟹膏波士頓龍蝦意大利飯