2021-03-02
食肆重開晚市堂食,又係時候同知己好友出動食好野,今晚又係去太和大埔一帶食野。今次呢間鋪其實之前一路都想試,但就碰巧遇著禁令,而家重開就決定實際行動去試下Das Bier餐廳門口招牌餐廳內部裝修自己Google一下餐廳名,原來係德文啤酒意思,難怪餐廳裝修擺設充滿德國酒吧氣色餐牌睇完餐牌之後,同友人就決定叫四款菜式食餐勁德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律德國餐廳豬手當然係必點食物,豬手送上既時候已經整齊切好,我亦唔執輸即刻試下。豬手外脆肉滑,鹹道適中,肉質軟得黎又唔會太腍,保留返咬口。配上酸菜及薯仔沙律,可以中和一下豬手肉膩感香草醬煙肉三文魚意粉意粉香草醬較乾身,味道好特別,難以形容,好味。煙三文魚大大片,煙香味濃郁魚油亦剛剛好,整體水準好好德式肉丸燴松露意大利飯意大利飯松露醬汁味道濃郁,飯粒生熟程度適中,肉丸外脆內軟,兩者配合成為一度佳餚英式炸薯角薯角熱辣辣送到桌上,火候掌握得好好,味道香脆可口,而且份量十足,絕對係飽肚之竹選
門口招牌
餐廳內部裝修
餐牌
睇完餐牌之後,同友人就決定叫四款菜式食餐勁
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
香草醬煙肉三文魚意粉