2022-04-09 871 浏览
一向間中都有幫襯。今日閒日請咗一日假,諗住唔會太多人,1點鐘左右去到,要等十幾張檯,我話想等卡位,個知客話有排等,咁我都預咗,因為得幾張卡位。到1:30叫號,我話想等有卡位先,自問好有禮貌,話唔介意等,佢首先話「無卡位架喎」,我話「吓?」,佢跟住改口話有排等(果陣有一條隊排2點嘅下午茶,已經無乜人等正價)。然後隔一陣佢話有,我入到去有人舖緊檯,我問係咪呢張,佢話我張檯喺最入面窗邊梳化位,並唔係卡位,佢話卡位係留比4人或6人(而家係三月尾,仍實施緊2人限聚令),我話「得架咩」,佢面不紅耳不赤咁話「得架」❗️嗰位知客同所有服務員應該去再培訓,學習下咩叫做卡位,同接受思想再教育,唔好老點啲客。P.S. 原來樓上另一間酒樓彩薈軒暫停營業,要1/4至開番,所以呢度咁多人
一向間中都有幫襯。