今天本來去北角shopping,臨上車時記得睇過youtube有一間賣蝦子麵的麵店,因為片中的蝦子🦐麵好吸引,就同埋2個朋友一齊去食,到達時見到係一間小店裝修唔錯,期待度都好高,當我睇餐牌時,我朋友首先點了一個牛腩湯幼麵,(我當時未點菜)我就問個侍應個麵有冇蝦子,佢答我「有」我就再望個餐牌叫麵,佢個餐牌「麵」就分2排(上、下)上面有牛腩、牛筋、豬手之類,在下面的有雲吞&水餃、牛丸之類的麵,而下面的雲吞&水餃兩個item上有「蝦子」2字我當時再問個侍應,如果雙拼的麵是否計貴個個麵的價錢再加$6,佢答「係」咁我就落左一個牛腩水餃撈粗麵,我另一個朋友就落左一個雲吞鯪魚球撈粗麵,再落3杯飲品咁之後就先到左個牛腩湯幼面,就見到個湯麵佢上邊係冇蝦子嘅,咁我就問個侍應(係另一個男侍應)個侍應就先叫我等等,跟住隨手個侍應就攞埋另外兩個撈麵出嚟,我都係見到兩個撈麵都係冇蝦子嘅,咁我就問嗰個男士應我話我哋叫咗啲麵點解冇蝦子嘅,個男士應應該唔係好清楚就叫我等一陣間,然後佢就去咗廚房個位置度問個師傅,我就聽到個師傅個答案好出人意表,個師傅話如果個面雙拼係唔會有蝦子嘅,如果要蝦子係要另外加錢,我聽到就愕左然⋯⋯
我當時是問個女士應嘅時候,佢話啲麵係有蝦字嘅,但係的麵到咗嘅時候佢地又話雙拼係冇蝦子嘅,咁如果雙拼冇蝦子時,個女士應係唔係應該要話俾我聽呢,而且餐牌上面蝦子同水餃呢兩個品種上都有寫明「蝦子」2字,我同另外一位朋友一個點「水餃」一個點「雲吞」咁基本都要有蝦子喺個面度啦,佢一句話雙拼冇蝦子,我哋專登嚟到呢間店是試食蝦子麵,咁冇蝦子真係好失望囉,而且如果雙拼冇蝦子,點解之前落單又冇侍應生話俾我聽呢?我哋三個人無再出聲,食完就走啦,但食得唔開心,希望呢家店嘅餐牌會有字眼上的改進⋯⋯(好似去咗一般嘅麵店食嘢,如果普通食就唔會專登嚟呢度⋯⋯失望)

2022-01-03