2016-10-26
呢間韓國fusion餐廳將菜名改得好引人發笑地詩情畫意,食物賣相亦好靚,不過質素就有啲參差喇[老姑壇繁花盛開,$78] - 墨魚汁炒粉絲配蔬菜、香菇及海鮮上菜時粉絲同餸係分開上嘅,有蝦、魷魚、冬菇、甘荀等,食嘅時候撈勻佢食就得。墨魚汁其實冇乜味,所以食落其實同平時嘅韓式粉絲差唔多味PS. 侍應喺托盤拎起碟餸嘅時候跌咗一隻蝦,變咗我哋剩得一隻… 以為佢會補返隻俾我哋但冇囉...[升上神仙臺,$128] - 特製醬油五花腩切片拌時蔬及醃蘿蔔腩肉夾起時仲見粉紅色,想叫侍應換過份俾我哋,但原來呢個腩肉係用低溫浸咗四個鐘煮成嘅,所以係會有少少粉紅。塊肉食落口幾腍,亦有種甜味,豬特有嘅臭味都辟走咗,好味[向著月兒唱羌羌水月徠,$108] - 薯仔煎餅配多種海鮮、椒絲及香葉全枱人一致覺得唔好食嘅一樣碟菜。一擺落口,剩係食到油味… 餐牌話「多種海鮮」但食嚟食去都係得八爪魚,仲要係冇味嘅… [三光寺的燃燈節,$98] - 甜辣醬炒雪人年糕配釜山炸魚糕串炒年糕雖然煙韌,但入面落咗太多魚糕,令到成兜都過腥。隔離碗嘅炸魚糕串亦太油[智異山日出時分,$118] - 生拌牛肉配自製甜黑醋及時蔬雖然有生蛋黃令牛肉入
雖然有生蛋黃令牛肉入口滑啲,但生牛肉係有少少韌,亦有筋味道方面,係有麻油香嘅韓式生牛肉味道,但如果好似傳統嘅生牛肉咁有雪梨會更加好味
牛肉質素高嘅話,道菜已有經可以拎到70分。呢塊西冷算唔錯,牛味都幾濃,又嫩,點少少海鹽已經好夠味