Le Viet

2015-08-30 322 浏览
题目系: "睇戏后的快食变成慢慢叹" , 有两个原因1: 食两碗面, 预计好快有, 但系等左20分钟先到, 变成慢食...2: 食完面, 觉得味道几好 (或者佢地真系慢慢煮...), 反正唔赶, 就食埋甜品拼盆先走, 一食就坐左个半钟先讲面:所谓的火车头, 用上牛丸, 柏叶, 腩, 萝卜等, 份量其实不多, 女仔食都ok, 面身滑滑而薄身, 牛骨汤本身味道尚可, 但加青柠及辣椒粒会更加好味友人sarah 点生牛肉檬, 味道跟我的火车头相若, 汤很够热, 牛肉片都被灼得熟透本想到附近的甜品店食甜品, 但因为惰性发作, 又见餐牌上的相片好似几靓, 就试一客越式甜品拚盆甜品 -- 永远系我地女士恩物, 怕肥但忍唔到口 拼盆有点越, 有点泰, 更有点西式, 最美味系焦糖炖蛋, 鸡蛋意料之外地香同滑, 口感特别在dap落有些一点点的vanilla籽, 而面个浸焦糖都好脆同香口, 比一般甜品店更好味, 仲以为自己身处tony wong芒果糯米系两球白跟黑的组合, 佢地出现, 令我confuse系泰式定越式, 不过芒果够哂甜, 糯米饭都好香同烟靭, 所以我都放低国藉上的成见将之一扫而尽绿色的系拉椰糕
题目系: "睇戏后的快食变成慢慢叹" , 有两个原因

先讲面:

甜品 -- 永远系我地女士恩物, 怕肥但忍唔到口

绿色的系拉椰糕, 热食的小糕点, 就系因为佢, 令我坐得更耐, 因为我发觉食呢件甜品系唔可以快食, 否则会有点漏, 一口一口食就好好味

滴漏咖啡同个拉椰糕十分match, 味道带苦涩, 一边倾计一边睇住佢滴, 时间就系咁流走

呢间餐厅系一间好hea的餐厅, 但繁忙时间就好rush, 我发觉9pm后人流变得少, 坐得更舒服

2015-08-26