2022-11-02
楓糖漿蕃薯條呢個小食真係冇得輸,發覺係今餐最喜歡食嘅一款,本身已經好鍾意食蕃薯條,佢仲要整到外脆少少內軟,唔係乾同硬脆,唔會整損個口個種~配合甜甜的楓糖漿,加上蕃薯原本有種少少甜,加埋一齊食就好啱口味。慢烤美國嫩雞胸配蜜糖芥末醬雞胸比我想像中嫩,厚厚嘅雞胸切開中間食落去都唔會韌,證明佢嘅慢煮拿捏得好。就算唔點醬,雞胸都本身已經有佢嘅調味,夠晒味道。賣相方面,雞皮睇落燒得幾好,食落去配合蜜糖芥末醬,味道有另一種層次。食到覺得啲醬唔夠喉同埋如果雞再燒得脆口啲就更好啦~西班牙海鮮燉飯見到佢用咗調味粉去燉飯,有少少異國風情嘅味道,令到海鮮飯食落野味而且開胃!海鮮嘅款式一啲都唔少,以咁嘅價錢又有大蝦、蜆、青口!而且飯嘅軟硬程度適中,要令到海鮮飯有味之餘,飯唔會過硬,係唔容易~雪山心太軟配雪糕有埋甜品就好滿足,朱古力心太軟再配曲奇雪糕,呢個配搭滿足左唔少人嘅心!不過如果心太軟再流心啲就好,同埋甜品好似都加咗少少煉奶同棉花糖,味道比較再偏甜少少,啱鍾意食好甜嘅人。熱抹茶拿鐵一杯熱呼呼嘅野飲,暖笠笠,熱飲都比我想像中大杯,抹茶上面都加咗少少奶泡沫,奶味同抹茶味嘅分配都比較均勻。如果想茶味重啲可能就未必
慢烤美國嫩雞胸配蜜糖芥末醬
西班牙海鮮燉飯
一杯熱呼呼嘅野飲,暖笠笠,熱飲都比我想像中大杯,抹茶上面都加咗少少奶泡沫,奶味同抹茶味嘅分配都比較均勻。如果想茶味重啲可能就未必太適合~