2021-08-07
最近睇個個都睇東京奧運🇯🇵🏊♀️🤺🚴♀️🏸睇睇下,又開始掛住💭日本既野食🥢🍱🍣🍥以前飛親✈️日本🇯🇵,點都會食拉麵🍜所以今次就🥢食番碗拉麵🍜先啦。~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 拉麵 / 沾麵 ▪ ▫️冠軍黑醬油拉麵 ($85) 🏆🖤🍜(2014 東京拉麵節 黑醬油 5️⃣年冠🥇)餐廳既主打💁🏻♀️醬油湯🖤🥣係用鮮魚醬🐟 • 豬骨🐷 • 雞骨🐔 • 蔬菜🥬……熬5️⃣hrs湯底🍲可以揀(正常 / 淡口🤏🏻),湯底魚味🐟好出,好濃,拉麵條條都掛到湯汁🍜配料 💁🏻♀️叉燒🐽 • 荀🎋 • 旁邊仲有塊紫菜。荀好爽脆✨,麵質冇過淋🤓.👆🏻叉燒🐽 : 唔會🙅🏻♀️🤏🏻好薄,肥瘦適中,唔會🙅🏻♀️好乾 / 🙅🏻♀️好鞋本身係有溏心蛋🥚,但餐廳賣晒🈵,所以俾多塊叉燒補番👇🏻. ▫️ 黃金蟹膏牛奶沾麵 ($90) ⚜️🦀🥛🥢蟹膏🦀係放係麵上面,俾你自己加落湯到🥣我就係未加蟹膏之前,🥄先飲一啖牛奶湯先🥛🥣好濃既牛奶味,又有🤏🏻 ᏟᎡᎬᎪᎷ既香味😳之後我就加左個一大Pat蟹膏🦀落個牛奶湯到😌沾🥢沾🥢沾🥢沾🥢沾🥢沾🥢我冇🙅🏻♀️浪費ᏢᎪᎢ🦀蟹膏嫁😏因為……最後飲晒碗沾麵湯🥄
睇睇下,又開始掛住💭日本既野食🥢🍱🍣🍥
以前飛親✈️日本🇯🇵,點都會食拉麵🍜
所以今次就🥢食番碗拉麵🍜先啦。
▪ 拉麵 / 沾麵 ▪
▫️冠軍黑醬油拉麵 ($85) 🏆🖤🍜
(2014 東京拉麵節 黑醬油 5️⃣年冠🥇)
餐廳既主打💁🏻♀️醬油湯🖤🥣
湯底🍲可以揀(正常 / 淡口🤏🏻),
湯底魚味🐟好出,好濃,拉麵條條都掛到湯汁🍜
配料 💁🏻♀️叉燒🐽 • 荀🎋 • 旁邊仲有塊紫菜。
荀好爽脆✨,麵質冇過淋🤓
本身係有溏心蛋🥚,但餐廳賣晒🈵,所以俾多塊叉燒補番👇🏻
▫️ 黃金蟹膏牛奶沾麵 ($90) ⚜️🦀🥛🥢
蟹膏🦀係放係麵上面,俾你自己加落湯到🥣
我就係未加蟹膏之前,🥄先飲一啖牛奶湯先🥛🥣
好濃既牛奶味,又有🤏🏻 ᏟᎡᎬᎪᎷ既香味😳
之後我就加左個一大Pat蟹膏🦀落個牛奶湯到😌
沾🥢沾🥢沾🥢沾🥢沾🥢沾🥢
我冇🙅🏻♀️浪費ᏢᎪᎢ🦀蟹膏嫁😏
因為……最後飲晒碗沾麵湯🥄
配料都幾多 💁🏻♀️蟹膏🦀 • 叉燒🐽 • 蟹柳🦀 • 粟米粒🌽
麵質🍜比起湯麵既更煙韌🤌🏻更有咬口🤓
▪ 小食 ▪
▫️素餃子 ($35) 🌱🥟
係店舖㊙️自家製,有5️⃣隻,
唔係🙅🏻♀️一早煎定,即叫即煎🔥,底脆卜卜💥
餡係用左新豬肉OMNIPORK 🌱🐷 • 菜🥬,再加調味🧂
如果覺得唔夠味既,可點旁邊既餃子醋🥢
▫️富山雞翼 ($48)🐔
有5️⃣隻,幾大隻又幾厚肉🤌🏻
面頭令到反晒光💫好靚😍
外層雞皮脆脆地✨味道甜甜地😚
入面雞肉🐥都幾滑🧏🏻♀️味道幾好。
▪ 野飲▪
(有汽水🥤 / 碳酸梳打……)
我就揀左 💁🏻♀️健康少少既 大分綠茶🍵 & 蜜桃烏龍茶🍑🫖
🔺拉麵🍜份量有得揀標準💃🏻(130g) / 大滿足🕺🏻(195g),價錢都係(+$10)
🔺餐廳做緊優惠🈹,外賣自取🥡(正價野食85折) ; (定食套餐9折)
🔺除左拉麵🍜,都有d輕食選擇(沙律🥗 / 飯糰🍙),甜品(布甸🍮)
🔺店員💁🏻♂️會推介 / 簡單講你知用料,對有選擇困難症既我好大幫助🙊
🔺好窩心❣️提供免費橡筋俾女仔紮起頭髮,唔洗驚食麵整到😌