2017-09-10
星期四晚即興想食泰菜,用openrice訂座,散點菜式有7折,見到其他朋友既食評多數唔錯,當然要試吓,睇吓有幾好味先。餐廳喺一間酒店大堂,因頂有啲遮蓋,唔會覺得頭頂上,會被人望的感覺,而且每張枱之間有一家空間,用餐寧靜。同Honey撑枱脚,坐卡位,舒服傾偈。食泰菜來講,呢間餐廳,環境幾好,位又夠闊落。我好唔中意九龍城既泰菜餐廳,同隔離枱痴住,講句話,驚影響到隔離枱。坐落左,即時送上水及蝦片頭盤有幾款沙律,我揀左松葉蟹肉沙律蟹肉蒲面,賣相已經冇得輸,而且蟹肉都約大條,蜜柚很甜,加上沙律的醋汁。醋汁的酸和蜜柚的甜搭配得恰當。小食,來個沙爹串燒牛及雞,肉質算新鮮,但少左炭燒的味道,燒得唔算香。主菜菠蘿海鮮炒飯,個飯俾足份量,配兩隻青口,幾塊爽口但唔韌既鮮魷魚,兩隻大蝦,(放多俾多兩隻更好), 仲有香甜既菠蘿肉,好味!三樣食物,二人份量剛好,下次約多兩位朋友,試吓甜品!
坐落左,即時送上水及蝦片
頭盤有幾款沙律,我揀左松葉蟹肉沙律
蜜柚松葉蟹沙律
三樣食物,二人份量剛好,下次約多兩位朋友,試吓甜品!