2020-09-18 402 浏览
由于工作关系,今日要系香港仔食午饭,系网上见到呢间餐厅人气高企,当然要试试佢!钟意食喇沙嘅我,一打开个菜单就二话不说点左蜜汁炭烧厚切猪扒喇沙。喇沙味道非常浓厚,带少少椰汁味。辣味方面,餐厅非常细心将辣味嘅来源(辣酱)分开上,放咗喺汤匙上面,唔食得辣嘅朋友,都唔需要担心。面底方面,就用咗正宗嘅配搭,即系油面加米粉,粉面嘅份量都唔少,食得过瘾。终于到另一个主角上场啦!块炭烧猪扒真系超级好食,蜜汁味都几重,而且肉质非常嫩口,一食就食得出餐厅真系用炭烧嘅方法煮,因为只有呢个嘅方法先可以做到外皮小小脆而又保留到超多肉汁。而且猪扒旁边会有一小碟鱼露提供,点左鱼露之后嘅蜜汁烧猪扒味道更加丰富,令整个餐加上一股更浓厚的东南亚风味,真系冇得弹。总括而言,虽然呢个餐都唔算平,但系以呢一个食物质素,我觉得绝对是物有所值!值得一试!

马来蜜汁炭烧厚切猪扒喇沙

马来蜜汁炭烧厚切猪扒喇沙