2019-08-30
今日同朋友行開九龍城傾生意, 見到呢間西貢越南真味都幾多人,同埋都想食啲河粉檬粉濕濕地。咁我叫咗個火車頭牛肉鍋粉,朋友就叫咗鮮蝦蟹膏扎肉湯檬。 飲品方面我就叫咗個凍越南滴漏咖啡與朋友就叫咗椰汁冰。碗火車頭牛肉粉真係大到不得了,仲抵食過日本拉麵,碗嘢有牛柏葉、牛肉、牛丸 、牛腩 、牛筋同 蘿蔔, 其實真係有啲似我喺加拿大食過嘅越南河粉。 D牛新鮮到不得了, 嫩口而且真係有牛嘅鮮味。 記住店舖有提供一啲辣椒我個人建議加兩粒辣椒就啱啱好。至於我朋友嗌嘅鮮蝦蟹膏扎肉湯檬, 嗰個蕃茄湯真係新鮮嘅,蕃茄我都食到佢啲核加埋蝦膏,非常之鮮甜惹味。 唔可以唔提佢個檬粉,粉非常之幼細,其他店舖都是冇呢啲咁幼細嘅粉,夾埋湯底十分抵讚!最後凍越南滴漏咖啡, 都係必試嘅飲品,咖啡非常之香濃而且奶味和甜味又啱啱好。 夏天飲番杯冰凍咖啡,真係十分之享受。 雖然椰汁冰我試唔到但聽朋友講椰汁冰都好好飲。如果有朋友行開九龍城嘅話一定要試下呢一間店舖,因為我覺得佢個水準真係非常好之餘,同你會體驗到加拿大越南粉特色!