2019-03-02
無意中經過旺角一間地舖, 聞到令人垂涎的麻辣香味,見到好多人在旁邊一間餐廳裡食一串串的食物, 被的香味吸引, 於是入到舖內搵個位座低, 原來這間是食川菜麻辣口味的餐廳, 串串香是他們的招牌菜式.我們共兩人, 所以order咗個口水雞飯, 鐘水餃及十幾串的串串香來食, 仲有每人一枝涷豆漿. 好快, 一碟口水雞加一碗白飯來到我們面前, 口水雞看上去都會流口水, 紅色的辣椒油及其他香料浸住已切件的雞肉, 雞肉上面仲放了上香蔥及芫茜, 紅紅綠綠, 見到都很開胃, 食一啖雞肉, 入口都不是太辣, 雞肉嫩滑, 待吞了雞肉後, 辣味開始在口腔中揮發, 但越辣越想食, 這口水雞的麻辣味道非常吸引, 送飯真的是一流!鍾水餃都好好味道, 細細粒, 全部浸在麻辣汁裡面, 將蔥花及醬料與鍾水餃撈均, 一口一粒, 又香又辣, 好食到會令人食不停口.之後, 十幾枝的串串香放在一個又大又深的碗里來到我們面前, 數款唔同的食材用長長的竹籤穿住浸住在麻辣湯裡, 鐘意食辣的朋友見到一定很興奮, 食晒這十幾枝的麻辣串串香一定會勁爆汗, 但真的串串都好好食, 有午餐肉串, 有牛丸串, 有鮮腐竹串, 仲有黃芽白串, 仲有牛柏葉
之後, 十幾枝的串串香放在一個又大又深的碗里來到我們面前, 數款唔同的食材用長長的竹籤穿住浸住在麻辣湯裡, 鐘意食辣的朋友見到一定很興奮, 食晒這十幾枝的麻辣串串香一定會勁爆汗, 但真的串串都好好食, 有午餐肉串, 有牛丸串, 有鮮腐竹串, 仲有黃芽白串, 仲有牛柏葉串, 款式真的唔少, 串串口感唔同但味道超正, 越食越想食!
食完這成都串串香, 口腔裡仲徘徊著麻辣的味道, 出了成頭汗, 再飲上一枝冰凍的豆漿,真的是好爽!