2021-11-24
我個人覺得麻辣或者酸辣食品係比大家一路都認為嘅譚仔更加吸引,嗰種吸引係過一排就要識,真係上癮嗰種。反而譚仔嗰啲米線都並通,唔係咁令人着迷。呢度嘅酸菜魚或者其他水煮菜式最好最好嘅就係由嗰條魚係乜嘢魚,到湯底係乜嘢湯底,到配料係啲乜嘢,。。。你都可以全部自己由你Max and match!當然價錢都豐儉由人,今次我哋揀咗最平嘅江團魚,bb辣嘅酸菜煮法配水晶粉。始終冇立辣嘅話真係唔夠香,但係對我呢啲唔可以話叫做食得辣嘅人來講,只可以揀BB辣。曾經買過出邊一啲即食包裝嘅酸菜魚或者係酸辣粉配料包,但係真係老土啲講句冇出邊食咁好食。同埋出邊食咁耐真係大好多倍,自己買嘅話其實仲貴仲要自己煮喎呢度嘅酸菜魚湯料入邊有蒟蒻,菊花瓣,好多酸菜菜頭,芽菜配料,少少辣椒乾。性價比來講真係冇得輸,超級大份!啲魚好滑肉質都幾結實完全唔會散,魚嘅成本就唔貴嘅,但出邊嘅餐廳就唔知俾咗啲咩魚你食啦!出得嚟餐廳食,仲要食四川呢啲咁重口味嘅嘢梗係唔好俾佢停,加多個孜然蔥爆羊肉!呢個就冇要到辣啦,兩樣都辣頂唔順啦!好多羊肉片,唔係打邊爐嗰種超薄型而係真係有咬口有啲厚度嘅羊肉片。脂肪位都有少少但係食落好舒服,重口味得來唔會好罪惡
最後仲送咗個甜品係桂花冰粉,有啲似啫喱但係唔係嗰種蛋嘅口感,似有啲碎濕濕嘅啫喱但係係爽嘅口感。之前喺其他餐廳都有試過最後送上呢個甜品,我估係四川嘅地道甜品?好清香嘅桂花味道,美味大少少甜,冰涼嘅冰粉食完辣之後成個人都好似下左火咁冇咁熱氣。