2018-12-17 602 浏览
朋友介紹大角咀有間酒店打邊爐好正,酒店入別都好大面打邊爐又真係未試過,仲要話好好味咁,仲可以食到真正本地生產嘅騸牯牛,一日只會有十幾隻推出市場。講到咁難得就一定要去試吓。湯底我就揀咗豬骨味,因為用真正豬骨煲成,所以飲完都唔覺口渴。加少少黑芝麻同鮑魚菌做配菜就已經好夠味。經理今日話今日返咗藍龍蝦,藍龍蝦個樣同波士頓龍蝦好似,不過睇真少少會見到蝦殼係有層深藍色,食落分別就比較大啲藍龍蝦,龍蝦味比濃,海水味比較重的鮮甜度亦都較高。都唔係周圍食到嘅海鮮。我另外就叫咗個牛肉大陣Set,主打係騸牯牛嘅牛舌,金錢展,牛頸脊,牛胸爽,澳洲M4和牛同埋霜降牛肉。騸牯牛食落唔會係入口即溶,不過係我食過咁多種牛之中,最有牛味嘅一種,特別要提一提呢個牛胸爽,雖然睇落好似成塊肥膏咁,但其實係牛胸骨中間軟骨,滾到卷起少少就食得,吃落好脆身,口腔慢慢融化。丸類我就食咗,三星蔥貢丸/薑汁皮蛋貢丸/同埋墨汁墨魚丸。貢丸好彈牙豬肉味香濃,呢兩款嘅貢丸都係爆醬系列,食嘅時間記得小心,唔好辣到嘴~三星蔥呢個蔥味好勁,入面嘅湯汁吸收晒豬肉同蔥嘅味道。好好味。小食就揀咗個即製響鈴,話說可以即食~原來係真㗎,炸到脆卜卜加埋雞醬食,

小食就揀咗個即製響鈴,話說可以即食~原來係真㗎,炸到脆卜卜加埋雞醬食,好似食緊超薄薯片咁。

蒟蒻麵條,最近打邊爐興起嘅食物,因為唔吸油食落比較健康。點少少醬油食就已經足夠,如果想野味啲就可以撈埋辣椒油。

田園菜籃就有蟲草花,金菇黃,芽白全部都好新鮮,一條壞菜都無,喺酒店食嘢果然有質素保証。

是日甜品係柚子蕨餅,味道清新蕨餅,入面食到柚子絲,好似食完個飯之後食咗個生果一樣。

酒店打邊爐價錢竟然同去大排檔打嘅價錢差唔多,如果有小朋友又想打個安全邊爐都可以考慮嚟試吓。