2021-11-10 993 浏览
「𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐜𝐞」,故名思义,气氛相当浓厚嘅一个地方。呢度无论系环境或灯光,都俾到人一种好放松嘅感觉,不经不觉就会逗留咗几个钟,可能亦因为受到氛围嘅影响,成个人即时都觉得舒畅,非常减压。餐厅装修以木同砖为主,楼底高,灯光偏柔和,中间有张大嘅樟木长餐枱,而旁边嘅走廊边座位上面都有放住一块木,据闻系树化石,有静心嘅作用,全店布置都相当温暖🪵。呢度一入门口嘅右侧已经可见摆放住唔同大小嘅颂钵,其实系用嚟俾客人体验「颂钵饮食学」。颂钵系近年相当流行,据闻颂钵嘅声音频率可以帮助恢复并保持思想灵魂嘅「平衡」状态。声音可以系承载治愈同埋振兴品质嘅能量容器,通过颂钵系可以帮助你放松,并有助减轻压力嘅,当你敲打颂钵时所发出嘅声音就代表当时嘅情绪。而「颂钵饮食学」嘅意思就系万物皆有能量,无生命嘅物件其实都有量子磁场,可以透过颂钵将正能量输送去食物同饮品里面。体验方法就系首先试吓饮品嘅原味,再将佢放入颂钵嘅中心,谂住自己嘅心愿,再用木敲颂钵,同时用手感受震动,再拎返饮品出嚟品尝,味道就会有所唔同。当日我想试试呢个玩法,都叫咗杯Americano,第一口饮时觉得相当苦涩,但当放完落颂钵再试饮,竟

当日我想试试呢个玩法,都叫咗杯Americano,第一口饮时觉得相当苦涩,但当放完落颂钵再试饮,竟然变得唔再得苦涩味,有非常香浓嘅咖啡香,即刻变得非常好饮,相当神奇,不过就唔知系个人心理作用定系真系有能量嘅加持haha,不过个人系相信的🤪。

另外亦有空灵鼓俾客人拎嚟玩,空灵鼓发出嘅声音都好好听,仲好贴心有埋本乐谱可以跟住啲数字嚟敲出唔同歌曲。好有趣。

🔸𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥. 𝐌𝐚𝐧𝐢𝐚 (𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠) + (𝐇𝐚𝐦 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞)($𝟔𝟖):
佢有几款Bagel可以选择,而我食呢个时就相当狼狈,可能因为影咗几分钟相又挂住讲嘢,佢好快就变得非常干身同埋好难切开,切到上面嘅芝麻跌到周围都系都未切到,最后食咗少少就放弃咗,反而里面Ham n’ cheese 就几好食,够味又唔会过咸。
𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞

🔸𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞($𝟏𝟑𝟖):
朋友叫咗呢个Full House,整体上全部嘢都好食,正常发挥,包系Keto Focaccia,所以食落嘅味道几特别。
𝐃𝐞𝐯𝐢𝐥’𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 - 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮

🔸𝐃𝐞𝐯𝐢𝐥’𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 - 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮($𝟔𝟓):
蛋糕比例多,好滑同埋有淡淡嘅酒味+咖啡味,味道唔算好浓郁但系偏轻盈,食完都无咩觉得好罪恶感咁٩(ˊᗜˋ*)و♪! 地方太靓,日光射入嚟太好,叹件cake都心旷神怡啲👍🏻
𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

🔸𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞($𝟓𝟎):
餐牌上太多种唔同类型嘅咖啡同茶等,所以都谂咗好耐⋯最后拣红菜头玫瑰Latte系无悔嘅选择👍🏻颜色好梦幻之余,店员都有问我会唔会唔想有太浓郁嘅红菜头味,帮我平衡返,结果相当唔错,入口顺滑,又有淡淡嘅玫瑰香,又健康又好饮,好喜欢☺️!
𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐑𝐨𝐬𝐞

🔸𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐑𝐨𝐬𝐞($𝟒𝟎):
佢呢度啲茶个名都好特别,朋友叫咗呢款有啲橙味同玫瑰味嘅花茶,味道清新之余,仲好大壶( ˶˙ᵕ˙˶ )!

成个用餐体验都系好有趣,环境又舒服,相当放松,餐厅嘅概念亦好好,食物饮品等都系健康之选,绝对洗涤到心灵💆🏻‍♀️,就算无特别信能量呢回事,亦都系一个好适合同朋友倾偈嘅地方😆。
2021-10-17
𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞
𝐃𝐞𝐯𝐢𝐥’𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 - 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
  • 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞,