2017-11-14 141 浏览
講真我住將軍澳都覺得呢間彩興有少少格涉。其實佢都有啲慘慘B. 因為帝景灣未正式開曬,要入去都要經過一條巷仔,對一間餐廳黎講,呢個location的而且確唔係太容易招客,我哋如果唔係friend介紹都唔識行。不過佢地既火鍋都真係好有特色,值得一試!呢到唔係做放題任食,基本上你想食乜嘢就自己點,價錢有平有貴,任君選擇。我哋先點咗個花膠雞湯做底。 重點就嚟啦!平時啲湯底都係成煲咁樣上嘅。廚房一早煲左個花膠湯雞湯,然之後就再滾番熟佢就做火鍋湯底。 但呢到係成碟花膠雞咁樣攞過嚟,我一開頭都諗佢咪上錯咗。 結果原來佢會炒下啲材料,跟住之後先至再落雞湯去煲。係即場喺你面前做呢樣野。成件事即刻高級咗 味道方面,D雞因為經過炒香過,所以食落都特別覺得香!而且D雞都好嫩滑!花膠就更加唔洗講啦!滑捋捋都幾大塊喺等緊佢煲熟嘅時候我哋叫咗個黑栢葉,我地冇睇清楚以為佢係前菜可以就咁食。結果原來係要火鍋咁要淥既。係咁肚餓嘅時候緊係第一時間淥咗蝦先啦!快熟呀嘛!佢啲蝦超級新鮮!佢個蝦頭係有蝦膏嘅!好耐冇試過食過咁樣嘅蝦啦!平時都係食啲基圍蝦多!正!食完蝦就食我鍾意就蠔啦!我食蠔嘅生熟度同爸爸媽媽食嘅真係好唔同!我鍾意

食完蝦就食我鍾意就蠔啦!我食蠔嘅生熟度同爸爸媽媽食嘅真係好唔同!我鍾意生生地咁食,覺得咁先有咬口,同埋個味又香D, 蠔又大粒D,但佢哋就鍾意淥到好似蠔屎咁。

今餐除咗個雞湯,其他大部分都係海鮮!因爲我真係好鍾意食海鮮!最後將呢個貴妃蚌要介紹下!好爽甜!yum yum!