2018-05-07
晚上經過位於天后 唸住黎飲碗靚湯,點知是日燉湯已類晒,覺得有啲失望的同時, 店員推薦我地試下火窩, 睇下個餐牌, 價位都OK就即管試試。 出名啖湯正,所以對它們出品的湯底有些期望。 兩個人打邊爐唔食得食多野, 先點了 (半隻) 雞煲] $128 湯底差不多是即時上枱, 打開煲蓋睇睇, 嗶。。。 材料非常足,有 。 原來呢個湯底是大廚每天用三小時烹煮,湯料足加上心機去做, 所以啖湯甜到呢, 而且它們堅持大部份食物都不下味精,務求供應健康的食物給客人享用,良心食店當之無愧。 中途加湯亦會加原味椰子雞湯,所以啖湯只會越飲越正。每一口湯也是鮮海底椰清香, 而且海底椰對化痰止咳很有療效,加埋其他藥膳令湯頭更鮮甜。飲完湯就試下隻雞, 雞肉有彈性也又夠滑, 唯一問題是黃油雞出油好勁, 怕肥既女士可能要不停片油。我反而喜歡用雞油來淖菜,令到娃娃菜入口更滑更可口。 $38 需然非即炸,幸好還保持脆口, 簡單一淖腍中帶脆,打邊爐必食。 [水餃] $48 我以為是鮮蝦水餃,原來是上海肉餃,九成是瘦肉, 一成是椰菜。 水餃上枱時皮已經開始溶, 賣相唔多靚, 皮厚肉多,我唔太喜歡。 $68店員推薦的
睇下個餐牌, 價位都OK就即管試試。
[頭啖湯] 出名啖湯正,所以對它們出品的湯底有些期望。
兩個人打邊爐唔食得食多野, 先點了 (半隻) [滋潤椰子雞煲] $128
有 [茶樹菇,紅棗、杞子、蟲草花、黑木耳、竹笙、海底椰、雞半隻]。
我反而喜歡用雞油來淖菜,令到娃娃菜入口更滑更可口。
[響鈴卷] $38 需然非即炸,幸好還保持脆口, 簡單一淖腍中帶脆,打邊爐必食。
[白魚蛋、魚腐] $68店員推薦的白魚蛋,彈牙度十足,有魚鮮味,又唔腥,好味。
全晚都無點到任何貴價野, 反而貼地食物有驚喜
[日式蟹捧] $38 和 [芝士竹輪] $38
雖然是小朋友食物,但原來用來打邊爐係好好味架, 由其是芝士竹輪, 一啖咬莒去啲芝士bid 晒出黎,夠晒過引。
娃娃菜 $32
藍妹啤酒 (大支) $36
平平地過下邊爐引,又想飲啖靚湯嘆下,每人消費二百多,絕對可以接受。