2019-09-05 46 浏览
今日同個同事食飯,因為佢生日嘅關係,我打算請去食餐好嘅!我知道佢本身好鍾意食日本鐵板燒,專登喺公司附近搵到一間正宗日本鐵板燒!未入到去餐廳,淨係門口嘅招待員已經勁有禮貌,呢樣真係日本餐廳必要嘅待客服務。員工安排左我地坐位後,鐵板燒師傅就出嚟問我哋想食乜嘢,我地每人叫左一個lunch set 。坐低冇耐,就嚟咗碟魚生壽司,已經唔記得係咩魚嘅壽司,總之就係新鮮好食嘅魚生壽司啦!隔咗一陣,師傅就攞咗一個木盆,入邊裝住兩隻極大嘅南非鮑魚,係超大隻仲要不停咁郁,超級生猛👍🏻👍🏻未煮已經想食咗佢😂師傅用昆布箍住隻鮑魚係鐵板到燒, 功架十足,絕對唔係亂咁燒,而係有方法有技巧將隻鮑魚煮好。上碟嘅時候,佢用一塊冬瓜墊底,再將鮑魚切片上碟,再淋上蟹肉昆布煮嘅汁,簡直係一絕!然後就到主打嘅牛肉燒,大大塊牛肉加上師傅嘅手勢巧奪天工,一啲都唔鞋颯颯,配埋佢哋特製嘅蒜片,冇可能停得到口!😍😍再嚟個炒雜菜,你以為冇乜特別?咁就錯喇!佢地啲菜,無論椰菜定係芽菜都係極度新鮮有機菜,其實炒雜菜都有技巧,可以吵到唔淋但又剛剛熟,仲要爽口嘅,真係呢度嘅師傅是做得到!去到套餐尾聲,就係個日式炒飯,多料唔在講,個炒飯啲飯粒粒分明
去到套餐尾聲,就係個日式炒飯,多料唔在講,個炒飯啲飯粒粒分明,又唔油膩係好考功夫!最後,來多個朱古力慕絲做甜品🍸,上面淋有士多啤梨汁,為呢餐生日飯做一個完美嘅句號!😉😉