2018-12-10
今晚有朋友請食飯,一於去食好啲。平時同朋友出街食飯,淨係會諗到食日式泰式韓式西式。今次黎個大轉變食中式-北京菜。唔食唔知,原來呢間真係由北京過黎香港開,係北京個邊有好多間分店喔,未食已經好期待😊平時去食中菜,基本上得普洱,香片,水仙,呢d 大路嘢,呢間餐廳有呢款白牡丹花茶。味道唔像玫瑰花茶咁濃味,反而再淡淡少少,一種好清新既感覺😋全晚最重本就係呢個烤鴨,分3個部分食,可以一次過滿足3個願望😂第一部分係鴨皮,可以點藍莓醬和爆炸糖,鴨皮一擺落口好快融化,留低爆炸糖(好有童年回憶)係口度啪啪聲,好得意既經歷。第二部分係鴨胸肉,加獨制芥末醬,食出酸中帶甜既味道。唔好俾芥末醬既字眼嚇到,其實冇想像中咁辣,連小朋友都可以食到既辣度。第三部分係鴨腿肉,有些少脂肪。可以配青瓜,蔥絲,藍莓醬加薄餅卷嚟食,亦可以特別少少加山楂條落去,可以減少鴨油帶黎油膩感。除左烤鴨,當然有其他餸啦☺芥末沙律蝦球,鋪滿左滿滿的芥茉醬,下面仲有一塊米通裝住,可以直接用手拎起黎食。青梅一字骨,好啱鍾意食骨唔多食肉既人。一碟都差唔多10舊咁多,對於得兩個食,呢個份量認真多左少少😂青梅既酸度其實唔會好強勁,只係食到微微既酸,

除左烤鴨,當然有其他餸啦☺

青梅一字骨,好啱鍾意食骨唔多食肉既人。一碟都差唔多10舊咁多,對於得兩個食,呢個份量認真多左少少😂青梅既酸度其實唔會好強勁,只係食到微微既酸,都比較開胃。

梅菜干煸四季豆,四季豆有經過略炸,令到四季豆保持青綠色,感官上都會顯得吸引。可能加左梅菜既關係,食到鹹香味,送飯一流。

松茸素佛跳牆,之前都知道有呢碟餸,但未真正食過。今次食素食版,無肉類係入邊,只有唔同類型嘅菌類。可能自己平時都鍾意食菇類,所以覺得呢碟好啱我自己,加上天氣凍凍地,食落肚好暖喔☺
食到差唔多,叫左兩款糖水。平時食開得陳皮紅豆沙,今次竟然有薑汁味嘅紅豆沙,所以一定要試吓先。如果有熱薑汁紅豆沙就更加好啦😂
總括黎講,環境十分唔錯,可以見到出面既海景,令到餐飯加分唔少。服務員都好熱情招呼,食烤鴨既方式就係佢地教架😂