2022-09-20
沙田一向都多人食我諗大家都知,今次我就選擇去到新城市廣場一間攞咗好多次米芝蓮獎嘅天天海南雞 餐廳嘅面積都相對地大空間感亦都非常足夠亦都會非常之闊落!Menu做得幾好佢好似做到一本雜誌嘅一樣有幾版都係介紹吓佢哋餐廳原本嘅啲嘅背景,等客人可以了解多啲天天海南雞飯餐廳嘅概念其實餐牌上面嘅選擇亦都非常之多啊不過因為我今日懶啊所以我就選擇左呢係一個嘅二人套餐只係需要$500都唔使就已經可以食到好多份嘅菜式好多都係佢哋嘅招牌嚟嘅首先要介紹嘅梗係佢哋嘅招牌菜式啦!呢個就係佢哋嘅天天海南雞都算多而且好夠嫩滑,醬汁包括蔥油,泰式辣汁,同埋豉油。任君選擇!配埋油飯食就簡直係啱啱好啦份量比我想像中嘅多!兩個人完全係食唔晒!打開個蓋就聞到超級香濃嘅雞油飯味 食落去粒粒分明鳳梨涼瓜干貝燉龍骨燉湯好充料 有多嘅瘦肉同埋涼瓜但係飲落去一啲都唔苦反而係好鮮甜!呢個係蝦皮素玉肉鬆豆腐食落去涼浸浸咁樣啱晒而家天氣咁熱!豆腐係超級實淨完全唔係一夾就散開嗰啲感覺,再配上蝦皮同埋數肉鬆一齊食感覺係非常之豐富雜菜煲即係下面會有個蠟燭去咗坐熱住Keep住熱辣辣 不錯喔 裏面都有好多唔同嘅菜例如娃娃菜西蘭花菜心小棠菜等等呢個就係斑斕
等客人可以了解多啲天天海南雞飯餐廳嘅概念
鳳梨涼瓜干貝燉龍骨