2023-12-21 243 浏览
昨天9人食生日饭,睇open rice食评满心期待。食物咸,没有live music,冻。头盘点左piri piri shrimp, octopus salad, chorizo都系食评中必点菜式,结果全部劲咸。Octopus Salad $158 只有好少八爪鱼,大量生洋葱及芫荽。面包不是食评中一片片多士,是一旧旧馒头。Flamed Churico $155 (相中是2份 $310)除了有火烧效果同烤黑左,味道咸,唔juicy。都系配一旧旧馒头。Piri Piri Shrimp $160心谂头2道菜都咸到咁,已经好失望,卖相几好但冇影相。个汁好咸,用黎点面包只有咸味,有惊冇喜。食完前菜已经觉得好伏,主菜都唔敢叫多,叫了2只whole piri-piri chicken。Whole Piri-Piri Chicken $260主要因为个餐厅名,the King of piri piri chicken。结果第一盘鸡上枱一边枱食完,第二盘鸡都未上。情景好尴尬,一边枱食晒第二边仲又未有得食。鸡冇乜Piri Piri味,曾经期待系Nando’s味道,但快餐店都比佢出色。薯条好咸,沙律菜汁少唔

Octopus Salad $158
Octopus  Salad

Flamed  Chourico  (2  sets  in  the  photo )

Piri Piri Shrimp $160

Whole Piri-Piri Chicken $260
Whole  Piri-Piri  Chicken

鸡冇乜Piri Piri味,曾经期待系Nando’s味道,但快餐店都比佢出色。薯条好咸,沙律菜汁少唔平均。

只碟好大但主菜系最细

叫了Sangria, 来的时候给了水杯。我地分好后又上多9只水杯,但没有供应水。再叫第二次Sangria今次用酒杯但成枱都已经系杯。

全晚最欣赏地方,冇计切饼费,生日有汽球,生日有多个蛋糕。店员及时提醒冇被抄牌。

侍应手写落单,现场只有3枱客,埋单时侍应应该放工。没有用机入单,突然换左几个厨房出黎既人,佢地同心合力用左20分钟埋头苦干做功课咁计好。

总结:
- 食物好咸,真系需要大大力提升
- 上主菜时间没有同步,未能同时享用晚餐,左边枱食完,右边枱都未上
- 环境都坐得舒服,但没有食评中live music或浓浓气氛
- 侍应上到成枱都系杯,但又冇比水,食物未食完就成日问收唔收得碟
-厕所好污糟,厕纸成地都系

埋单盛惠$2152.7,已经比平时叫少左好多野食,因为太咸唔敢再叫,呢个价钱真系需要提升质素。感觉是餐厅转了手,侍应都好似好新手,未能招呼大枱。