2020-08-10
由於疫情關係,夜晚無得响食市堂食,所以老公就上apps叫外賣。見到呢間屋企附近新開嘅濃雞湯做緊外賣自取有7折,所以就即刻order試吓。叫左個藥膳雞腳配瀨粉,個湯係唔錯但比較淡,瀨粉分量超多,而佢哋都好細心咁分開湯同粉放入外賣盒。另一個就叫左花膠雞濃湯,呢個湯嘅味道真係濃好多。雖然有好幾舊花膠仔(真係比較細同薄)响入面,但其實感覺唔到好膠質、黏口嘅感覺。但反而雞湯味就出好多,而且入面都算有幾多滑雞件,唔錯。打開個胡椒豬肚雞,個顏色都好似😅不過今次呢個雞湯味真係俾胡椒味蓋過左,唔辣,都好味但我嫌豬肚少左啲啲🤨另外兩個小食同菜都唔錯,分別係頭抽鮮鵝腸、沙薑鮮雞腳同濃湯浸白菜。個頭抽汁好香甜而鵝腸亦好爽口👍🏻有埋至愛芽菜襯托下,非常合拍。沙薑雞腳就有4隻(忘記影相),size 唔大,但好淋好入味,而且仲係熱辣辣嘅。個時菜就因為係用濃湯浸住,就算咁大棵都唔會硬,連細妹都覺得好容易入口!