2010-09-27
好久無同老媽子食飯,見佢朝朝都飲茶,決定帶佢鋸吓扒知道呢間餐廳開咗好耐,亦知道佢係貴嘢,所以一路都無幫襯。但上嚟見到有人話佢個午餐大概一舊水,好吸引,趁今日帶埋老媽子試吓先門口帶位個姐姐好nice,但dwaiter嘅態度就認真麻麻午餐嘅選擇都算多,牛扒有西冷同肉眼,仲有豬、羊、魚、雞,緊有一款啱你!除咗西冷係$120,其餘每款都只係$88!老人家緊係食得健康d,所以老媽子揀食三文魚扒。我嚟得呢度就當然要試試佢d牛啦,平平地試個肉眼先!先嚟一盤有好多塊嘅吐司,細塊嘅好脆好香口,大塊嘅只係微微toast過,但搽埋牛油都好好味餐湯起初飲頭幾啖覺得比較淡,但飲吓飲吓,其實都夠味。見佢個樣以為係羅宋湯,但飲落應該只係菜湯。但為咗個食評能做到巨細無遺,我飲完都問吓waiter哥哥呢個湯個大名(心諗起碼都有個"義大利雜菜湯"嘅朵),點知佢好冷淡咁答話:"菜湯"。聽完真係有幾秒失望主菜上場~老媽子嘅三文魚扒,撇開個sauce唔講,件三文魚扒真係完全無味,兼仲有d腥個cream sauce味道亦未見突出!我個肉眼賣相不錯,薄薄一塊都真係做到五成熟,強!牛扒肉質鮮嫩,燒得好香,但稍欠肉味!反而伴碟嘅薯蓉、
門口帶位個姐姐好nice,但dwaiter嘅態度就認真麻麻
我個肉眼賣相不錯,薄薄一塊都真係做到五成熟,強!牛扒肉質鮮嫩,燒得好香,但稍欠肉味!反而伴碟嘅薯蓉、南瓜、粟米都好好味!但當我响度品嘗我全碟最後個粟米時,有位應該係較高級嘅waiter(黑衫),走埋嚟想收我隻碟,但見我食緊舊粟米,講咗句"唔好意思"就行開咗。本來係無問題,好衰唔衰佢走去同其他同事,以語帶輕視嘅語氣講:"係囉,d粟米都好食嫁"!我想問吓,係咪上等人就唔希罕食dside dish嘅!你俾得我,我又覺得好食兼唔想浪費,食埋係咪阻住你收碟先
講番d食物,甜品係香蕉pancake,雖然香蕉肉唔多,但連d忌廉都好有香蕉味,正!
再嚟杯熱檸水,估佢唔到兩塊檸檬都已經夠晒酸
雖然以呢個價錢,响呢間扒房,食個午餐真係好抵,但唔知係咪將貨就價,質素認真麻麻再加埋waiter嘅態度,我應該只此一次!自問平民百姓,不敢高攀