2016-12-16
2028 浏览
今日同男朋友去諗住食餐好啲嘅午飯,天氣好所以揀咗呢間有海景的,怎料完全中伏!首先,坐低便睇到間離幾張抬擺滿一碟碟原封不動/或只咗幾啖既甜品,已經覺得不妙。但既然坐低咗就唯有試試啦。於是,我地點咗前菜帶子同三文魚,主菜鴨胸risotto及sirloin。他們話無鴨所以變左"pork"risotto. 帶子配black pudding - 帶子過熟,仿如𡁻膠三文魚-不過不失,但生洋蔥過多及較乾及乏味Sirloin -叫了medium ,賣相正常 ,但切下去卻硬到不得了,要很費勁才切到底,看到它確是medium, 卻非常之靭,味道也很差,味如嚼蠟,肯定是質素很差的牛扒,沒想到出名吃牛扒的地方,其質素可以被茶餐廳牛扒還要差十倍! Pork Risotto - 沒有最差只有更差,戲肉到了,當侍應將碟食物端上桌時,我見到個碟義大利飯當堂打個突,眼前既義大利飯上面鋪滿了幾塊大大舊厚切望去十分乾身的叉燒,感覺十分奇怪,吃了一口,感覺又是鞋口得很,好像隔夜翻叮的叉燒,配上芝士白汁義大利飯很格格不入. 廚師還要用極酸黑醋做伴碟,三種完全不配搭的味道,令我猜疑點解廚師會可以俾呢口d食物俾客人食。坦白說如果
帶子配black pudding - 帶子過熟,仿如𡁻膠
三文魚-不過不失,但生洋蔥過多及較乾及乏味
Pork Risotto - 沒有最差只有更差,戲肉到了,當侍應將碟食物端上桌時,我見到個碟義大利飯當堂打個突,眼前既義大利飯上面鋪滿了幾塊大大舊厚切望去十分乾身的叉燒,感覺十分奇怪,吃了一口,感覺又是鞋口得很,好像隔夜翻叮的叉燒,配上芝士白汁義大利飯很格格不入. 廚師還要用極酸黑醋做伴碟,三種完全不配搭的味道,令我猜疑點解廚師會可以俾呢口d食物俾客人食。坦白說如果我老爸係屋企看/食到這種食物應該會翻檯!
我男友想驗證係未我地太嘴刁,於是問鄰座的一對內地遊客,佢地都話冇一樣野係好食的。
其實我一兩年前有黎呢度吃晚飯,我點的羊扒不錯,朋友點的牛扒又是麻麻,看來真的沒有下次。
這裡的服務也很麻麻,d人食完走,啲侍應都唔執枱,好似專登要等到三點鐘落場先執咁,另外叫極都無人黎,十分怠慢的服務。
呢間餐廳簡直係暴斂天物,浪費左個海景,就算有幾好嘅海景,以咁嘅價錢我真係可以去是但一間食都好過佢。食完俾錢嘅感覺真係覺得自己好似一條水魚咁游返出嚟大海重獲自由。
Pork risotto
Very very tough sirloin