2019-10-17
又一間東京人氣拉麵店正式登陸香港,店舖位於新商場K11 Musea,呢間拉麵店係日本連續4年獲得米芝蓮推介,來頭真係唔少我地等左差不多1個鐘,終於可以就坐店舖設有製麵工場,所有既拉麵沾麵都係即日製造,確保新鮮,我地點了栗國塩味拉麵 & 豚鴨沾麵栗國塩味拉麵($128)湯底很清不是好油膩那種,湯底用左鰹魚乾,雞和豬熬製而成,再加入海鹽,但食落唔算好咸,亦都食到雞湯既味道,唯一我不喜歡就係d生洋蔥同蔥,好生好濃味,破壞了原本清甜既味道豚鴨沾麵 ($168)沾麵湯底加入左鴨熬製而成,但食落鴨味欠奉,比起出面d沾麵,呢個湯底明顯是較淡,但當然比拉麵既湯底濃郁,麵條也比拉麵的粗身,好煙韌好有咬口,不錯整體來說我覺得定價偏高,味道完全未去到嘩一聲既驚喜,排成一粒鐘就更加唔係好值,建議大家過左熱潮後可以不妨一試既!
我地等左差不多1個鐘,終於可以就坐
栗國塩味拉麵($128)
豚鴨沾麵 ($168)