2022-06-30
老公生日去咗海運大廈嘅「塚田農場」,6:30pm入座,望著落地玻璃外嘅維港景色由日變夜,好舒服好靚。先點一個小食 — 「蒜香薯片配特製芝麻醬」$68,同普通嘅炸薯條不同,呢度薯條特別脆,真係好好味😋,所以我每次黎都會點。芝麻醬嘅味似沙律醬,但加咗五味粉更惹味。再來「美人鍋 」🥘$588,湯底由雞骨熬成,奶白色,看來像豆漿,好creamy,有黏口感。美人鍋有幾種肉類選擇,選了和牛、鹿兒島豚肉、黑薩摩走地雞和雞肉丸,和牛真係好重牛香味,而且入口即溶,無渣,好正!豚肉片半肉半脂肪,有點彈牙,像吃腩肉,不錯!走地雞幾嫩滑,雞肉丸也不錯,但和牛實在太正,所以搶了鏡!美人鍋還包括一盤雜菜,每款幾棵或幾片,我幾鍾意呢種做法,這樣可以吃到不同品類。另外,再追加了menu上的「蘑菇」$78,送來是金菇和真姬菇。吃完肉類和蔬果,一定要追加白飯做「雜炊」$38,濃濃的雞湯加上肉汁和蔬菜嘅鮮甜,湯底變得變更濃郁。這時店員會將湯面的油脂清走,加入白飯,然後再加上雞蛋🥚。白飯吸收哂湯底變成濃稠嘅粥,每啖都係濃濃嘅雞湯味,仲好黏口,加上紫菜碎和葱粒,真係好好味😋,所以建議要追加。最來,再來杯「蜜桃茶」$88,以桃
芝麻醬嘅味似沙律醬,但加咗五味粉更惹味。
最來,再來杯「蜜桃茶」$88,以桃汁、紅莓汁和烏龍茶製作而成,好重蜜桃香味,但不會太甜,入口清爽,好飲!