2015-03-10 1262 浏览
呢晚我俩口子烦紧放工吃什么的时候, 好在有神级Openrice app search 之下, 比我揾到呢间好评如潮的食店, 一直想试, 一于就带老公专诚搭车来吃啦~蒲到上址以为都会几多人, 点知完全唔多人, 得1, 2个客人罢了....虽然知道呢度最出名的是豉油捞面, 但我地都是无点, 一向是鱼旦控的我都无睇价钱就叫左一碗鱼旦河, 一碟根腩捞面, 一碗净云吞, 一碟菜芯同2支可乐, 唔洗2, 3 分钟就全部来齐晒, 劲呀~鱼旦河: 个汤好清我就麻麻地, 反而河粉就几好, 唔会太滑身, 有少少鞋鞋地我钟意, 鱼旦同鱼片的味道都ok, 质地同口感都ok, 但就唔系讲到咁顶尖, 而且份量的确少, 细细粒鱼旦, 薄薄的鱼片, 各3粒3片, 河粉2, 3啖就吃完, 望吓价钱原来$30!!!  (咁的价钱早知吃九龙城德昌, 人地只是$28 仲正好多)根腩捞面: 味道都ok, 根腩严格来讲得果3旧仔, 其余都很碎散, 而且都几肥, 几多肥膏, 唔太多肉吃得到, 而个面质都ok, 只是个捞面就真是好少, 以为捞面的份量正常都会多过碗汤面, 点知都是吃2, 3住就吃完, 吃完先知价钱哗$43!!! 净云

净云吞: 味道普通, 细细粒, 馅少, 虾又好细只, 个汤就好味精, 价钱$30!!! (九龙城地茂馆都是$28 仲就正)

菜芯: 份量唔太多, 味道普通, 价钱$18!!!

吃完口渴, 而且唔饱, 要去附近再吃过, 我地粗略计过around$140-150, 到埋单$137, 平均每人$70左右, 呢个价钱真是可以吃拉面啦~~

唔知系咪关依家d通涨太犀利, 定系略带名气的老店所顾呢?! 唉.......

题外话/补充资料: 无谂到系深水埗吃粉面都要过百蚊啰, 唉.........
2015-03-03