喺旺角桔梗食完晚餐,香港人嘅下場梗係想食甜品。原本諗住去上海街食蟲二,好可惜佢到嘅時候啱啱9點,冇位又截單,唯有轉地方。旺角大多數都係港式甜品店,唔係咁啱,就坐的士去到大角嘴。因為疫情關係,兩個四人雅座,變成每枱只可以坐兩個。跟住隔離得返兩張四人位。所以如果你撞正多人嘅時候,真係要等下。當日我等兩張枱,我足足等左30分鐘以上。喺等位嘅期間,真係見到好多好多人叫外賣速遞。兩三架電單車停喺門口,轉個頭又有幾架過嚟。望下有咩食先,叫得芋圓一,更係主打芋圓。梳乎厘其實都好吸引,但唔知點解見到個賣相咁單調,你想唔靚我就唔揀佢啦。你知啦相機食先㗎嘛。血橙雪花冰呢就其實係10分吸引,但當我地見到嗰份量之後就放棄咗喇。個冰好大吖,成個頭咁大,我地三個人一定都食唔晒,到時仲點試食下其他吖。食唔飽嘅朋友,可以試下小食吖。嚟張大合照先桃膠雪燕窩清心丸芋圓呢碗糖水入邊仲有藜麥,幾特別。但我好似唔多覺入邊有清心丸嘅,因為我印象裏面清心丸都係好彈牙㗎嘛,我食咗咁耐又唔多覺有咁Q嘅嘢。桃膠方面又係唔多,食左都冇感覺,可能冇乜口感關係。芋香仙草芋圓相隔一年,水準依舊,芋香汁則帶出整個香滑口感。無可否認,呢間舖頭嘅仙草

望下有咩食先,叫得芋圓一,更係主打芋圓。

食唔飽嘅朋友,可以試下小食吖。

嚟張大合照先

桃膠雪燕窩清心丸芋圓

芋香仙草芋圓

相隔一年,水準依舊,芋香汁則帶出整個香滑口感。無可否認,呢間舖頭嘅仙草係幾好食,夠結實,而且真係有嗰種味道喺到。如果你只係諗住試食其中一款,我10分推薦你揀呢一款先。

椰汁海燕窩芋圓

簡直就好似食緊椰汁燕窩咁,冇真嘢食,食住呢個先都覺得特別補啲。

總結:相隔一年,但覺得水準依然都係好。但如果今次個師傅可以將啲芋圓煮少10零20秒嘅話,口感一定比較Q。而家我略嫌芋圓有少少淋。