2014-04-15
假日路過呢間鋪,門外總是企滿客人。唯一閒日總是可以清靜一下,馬上有位了。到餐廳前,已經閱覽各位食家意見,所以今趟揀選的跟大家相近。首來的,香檳葡萄汁,侍應一放上枱已經聞到一陣香檳味,飲落幾清新,不太甜,幾好。接著就來一個盬酥蚵仔,個人很喜愛蠔類,呢碟盬酥蚵仔一上枱,見佢啲炸粉咁少就感開心,因為咁樣先可以食到蚵仔的味道。微熱,脆而香口,配上那杯飲品,真係一流。很快,主角出場了,先喝一口湯底,幾清。再試一件牛肉,真係估唔到"林"得咁緊要,真的是入口即溶。再看看件牛,簡直AMAZING,筋肉分明得咁有層次,真係值得讚!一碗有4件牛肉,3件都是"林"的,尚算係咁吧!唯一有點不好的,就要麵條一團團, 廚師相信是慳力了,没有鬆開麵條邊烹煮。這款粗麵粗得像是河粉,但麵的質感以為有啲0趙口,呢個就軟身咗啲。食麵中途也來了這個涼伴小食--鹵水牛肉片。啖啖肉,唔講唔知,會以為食緊鹵水鵝片咁。碟旁的小醬油,我都唔肯定是什麼醬料,因為唔駛點都味道夠了。最後,叫侍應上甜品了,一上枱見碟旁兩舊CREAM裝飾,都幾開心架!奇又奇在,菜單上寫的是千層芝士蛋糕,落單紙也寫的是"是日芝士蛋糕"。但上枱的實物是朱古力(芝士
到餐廳前,已經閱覽各位食家意見,所以今趟揀選的跟大家相近。
食麵中途也來了這個涼伴小食--鹵水牛肉片。