2018-07-03
今天去銅鑼灣食新派點心/中菜,聽聞點心外形討好,好多人影相。我自己反而會著重食物的味道,再考慮賣相。如果味道欠佳,外形靚靚都無用。言歸正傳,講食行先: 一籠八戒 + 睇住流奶外形討好,味道普通,但小朋友見到就好開心。狗不理腸亦是外形有趣,味道正常,臘腸偏瘦和腸身粗,所以質感較硬,唔容易咬。牛肝菌炆伊麵這伊麵味道好,夠汁夠味,麵身煙韌,份量適中,佳作。炒蝦腸粉蝦夠味而肉身夠實,腸粉色水深但稍嫌味道不夠。如果你習慣用 XO醬炒會覺得這款不夠濃,但其實整體味道可以。扑扑蠔餅蠔太大粒,炸落太實肉,應該要選用蠔仔。而且加上木魚怪怪的,要新派中菜都不用加木魚扮 fusion. 雞雞春卷有趣的名字,蠔餅叫扑扑,春卷叫雞雞。食店以為改 cute cute 名就好有睇頭,說穿了咪又係春卷。這春卷整得幾差,差在餡料淡而無味,而且餡料質感較腍,口感欠佳。蟹籽燒賣燒賣可以,綠色的燒賣皮特別(味道與常見的黃色皮沒分別),蟹籽份量足,如果豬肉肥多一點味道會更佳。可可麻球一上麻球個個都拿起相機影相,底下的乾冰帶出霧霞,如詩如畫。但個麻球唔好食哩,餡料用朱古力,我年紀大接受唔到。真心除左靚之外,這個麻球一無是處。總結
言歸正傳,講食行先:
一籠八戒 + 睇住流奶
外形討好,味道普通,但小朋友見到就好開心。
狗不理腸
牛肝菌炆伊麵
這伊麵味道好,夠汁夠味,麵身煙韌,份量適中,佳作。
炒蝦腸粉
扑扑蠔餅
雞雞春卷
蟹籽燒賣
可可麻球
總結:食店花大量心思在食物的外形賣相,整色整水,在現今相機食先的世界裡,策略非常正確,而且相當成功。此外,可能為著食得健康的方向,所選肉質食材都偏瘦。雖然健康,但味道口感會欠佳,食店需要好好取個平衡點。另外建議食店在食物味道上再加加力,好讓出品都能色香味俱全。