2022-07-03
今日忽然被朋友拉去大埔吃晚飯,說要吃點特別的, 我就帶他去附近一家新開日式鐵板燒餐廳。餐廳不大, 只有十幾個座位, 但感覺很舒適。我地順理坐在吧枱,可以直接看到廚師做菜。第一次來我地就問服務員有什麼推介, 然後他很耐心地介紹主要食材都會當天早上才入貨, 我地就點選了幾道菜式:魚子醬煙三文魚沙律壽司二點盛(日本橫濱海水蠔, 大阪鯛魚)南非孔雀鮑魚&大虎蝦法國鵝肝多士安格斯牛肉薄燒卷蜆肉炒飯澳洲牛柳粒,宮崎厚切豬扒紅酒雪梨食鐵板燒點可以唔配啲酒?我地揀了款清酒, 是赤武酒造的赤武, 因為說米酒會較濃。雖然鐵板燒主要是靠食材新鮮, 但廚師也盡量為每道菜以調味及醬汁令食物味道提升。比如他們用的蒜是獨子蒜, 香味濃郁但食落唔會太辣或令口腔好大浸味。刺身二點盛,選項是較淡口嘅蠔同鯛魚,新鮮但如果可以濃味點更好。另外份香煎鵝肝多士, 鵝肝是法國的,很幼滑, 加上菠蘿,再配以自家特制忌廉, 忌廉帶少少鹹,配上酸酸甜甜嘅菠蘿,跟鵝肝多士一齊吃,一口有齊多種口味。三道肉菜,最鍾意個安格斯牛肉卷,包著炒香嘅蔥蒜,非常好味。最後甜品是非一般嘅紅酒雪梨,很特別,用甲州酒煮過嘅雪梨很清甜。這晚吃得很盡興。
魚子醬煙三文魚沙律
壽司二點盛(日本橫濱海水蠔, 大阪鯛魚)
南非孔雀鮑魚&大虎蝦
法國鵝肝多士
安格斯牛肉薄燒卷
蜆肉炒飯
澳洲牛柳粒,宮崎厚切豬扒
紅酒雪梨
三道肉菜,最鍾意個安格斯牛肉卷,包著炒香嘅蔥蒜,非常好味。
這晚吃得很盡興。