2017-10-04
朋友帶我黎到尖沙咀酒吧林立既赫德道食飯,原本唸住有live music 既酒吧甘chill,通常食物都普普通通,誰不知彌敦左岸令我地相當有驚喜。Earl Grey on Rock $98 (Gin)放工黎Happy Hour, 緊係要飲番杯,我揀既係Earl Grey On Rock, 有百爵茶味之餘,仲有香甜既肉桂味。除左個樣睇落有啲man 之外,其實好岩女仔飲。低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $138低溫慢煮變成熱潮,三文魚經過慢煮後變得軟滑。特別鐘意底下既藜麥,有咬口,而且有香芒汁特別清新。作為頭盤,適合不過。小食拼盤 $298超豐富既小食拼盤,食肉獸見到會好開心。澳洲和牛串有肉味得黎仲有肉汁,燒得剛好。德國腸好惹味。香蒜辣椒欖油煎虎蝦,十分特別,味道唔算突出,但蒜味同辣味會慢慢滲出黎。另外仲有法式焗田螺、炸雞鎚、脆炸軟殼蟹同巴馬火腿蜜瓜。黑松露野菌比薩 $148好多野菌同好濃松露味既Pizza! 芝士亦十分充足,配埋又薄又脆既批底,就算幾飽,我地最後都食哂佢。蟹肉蟹粉汁意大利粉伴海膽 $208呢個意份每日係限量發售既,入面有大量手拆蟹肉,每一啖都有濃郁蟹粉味,而且仲好creamy。
Earl Grey on Rock $98 (Gin)
低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $138
低溫慢煮變成熱潮,三文魚經過慢煮後變得軟滑。
小食拼盤 $298
德國腸好惹味。
另外仲有法式焗田螺、炸雞鎚、脆炸軟殼蟹
同巴馬火腿蜜瓜。
黑松露野菌比薩 $148
蟹肉蟹粉汁意大利粉伴海膽 $208
呢個意份每日係限量發售既,入面有大量手拆蟹肉,每一啖都有濃郁蟹粉味,而且仲好creamy。放頂既係一塊完整又肥美既海膽,配上自家製意大利粉,係誠意之作。
低溫慢煮法國春雞伴薯條 $238
慢煮既春雞果然比較多肉汁,唔會乾。
春雞入面釀入西班牙辣肉腸同意大利白豆,味道好有層次。
特別鐘意伴碟既薯條,脆得黎唔會油,入面好粉好軟,忍唔住狂食。
法式蘋果批伴雲尼拿雪糕 $62
暖暖既蘋果批上放上雲尼拿雪糕,呢個配搭唔會輸。
綠茶拿破崙伴紅莓雪芭 $65
拿破崙中既綠茶比想象中濃郁,但餅皮略嫌唔夠鬆化。
紅莓雪芭微酸清新,口感幼滑,很不錯!
估唔到酒吧既甜品都可以甘精緻,覺得呢到既食物好一絲不苟,每樣都好有心機,好有層次。
仲要一讚呢到既樂隊非常有質素,又唱又彈又saxophone,好帶動到現場氣氛。