2020-09-29
食海南雞第一時間一定唸到新加坡,因為疫情又飛唔到去新加坡,點算!?食海南雞唔一定要飛去新加坡既,依家喺香港都食到新加坡既海南雞啦!新加坡人氣海南雞飯店 “天天海南雞飯” 落戶咗喺沙田新城市。餐廳門口有一個大大既 ”天天海南雞飯” 既logo同一隻雞超人,一眼就spot到佢地既位置。今餐同朋友叫咗佢地既招牌菜 “天天海南雞飯”,“古法肉骨茶” 同 “筋腩相逢”。其實我喺新加坡都食過一次佢地既海南雞飯,今次再食,根本就係同新加坡食既一模一樣!雞既雞皮好薄,完全無油膩既感覺,食多幾件都無問題!而肉質就雞味十足!唔點醬食都可以!“古法肉骨茶” 就好有胡椒味,我就鍾意胡椒味多過藥材味,飲完成個人都暖曬同舒服曬,間唔中食一次肉骨茶真係好正!佢d骨仲好腍,好入味!“筋腩相逢” 就有齊曬筋同腩,筋同腩同肉骨茶一樣都係煲到勁腍,勁入味!一開始見到個碗以為好細,但原來佢個碗都幾有深度,幾多料,都幾抵食!唔駛去新加坡都食到新加坡風味既海南雞飯,值得一試!
雞既雞皮好薄,完全無油膩既感覺,食多幾件都無問題!
唔駛去新加坡都食到新加坡風味既海南雞飯,值得一試!