2009-09-29 80 浏览
個人比較鍾意食冰皮月餅,因為似甜品,而且無傳統月餅的肥膩; 不過偏偏就好少買,因為覺得貴,加上屋企已經有好多唔同種類月餅,有排都食唔晒...本來今年都無打算買冰皮,但有日經過美心西餅,發現兩個裝一包的冰皮月餅特價一百蚊五包,即廿蚊包喎,就掃五包返屋企.第一個失望係口味選擇原本好多,但查實並非款款有齊,我估大舖應該較齊全呱?! 仲諗住要芒果脆脆,點知都無... 最後揀了芒果栗子,宇時金治,黑芝麻娃娃,蛋黃綠豆蓉&藍莓芝士.芒果栗子,外層芒果皮內層栗子蓉,味道分明,好食! 黑芝麻娃娃和藍莓芝士則夠香; 前者有豐富黑芝麻味,後者有濃郁藍莓cheesecake味道,不過中間個餡太少啦... 蛋黃綠豆蓉就最'穩陣',最有'保證'!至於個宇時金治係令人失望... 其實味道唔錯,可惜衰在個皮唔熟. 未食前篤一篤個皮明顯地較其他冰皮硬,咬落更加有少少麵粉的感覺,個冰皮根本就未熟!斷估應該(希望)係批次的問題,不過美心屬大集團,QC太求其,實在不可原諒.
$20 (其他)