2014-11-07
甘牌燒鵝被宣傳得咁好食, 而我對燒鵝是有情意結的, 自小生日, 沒有蛋糕, 但有鵝脾食, 所以有好食的燒鵝一定要去食。今日有事出灣仔, 正好中午, 食餐鵝飯!!攞位要等十幾位, 不過半小時, 打吓机, 講吓電話, 都好快過了。坐低, 餐牌有点刻意唔講可以淨叫$45的飯, 而不須一定叫$72的餐。都算啦, 叫咗餐先發現不必買無謂的小吃和餐飲。$72 可選燒味雙併, 但我尊程耒食鵝, 當然只要鵝啦, 我刻意唔叫要$100的鵝脾, 因為想知這家知名的良店會如何待客, 、點知真係現形記!!最令我期待但極失望既碟鵝飯, 可以話只有一件一吋x1/4吋大小的, 上有約1cm厚的肉, 其餘的都係鵝背, 即係表皮一件, 令我細賞慢嚼, 吃得「好滋味」, 若非如此, 真唔知揾セ送鈑!!如果砌鵝的會唔知点分配一隻鵝, 我唔信, 不過咁樣趕客, 我就留番俾佢的熟客去好啦!咁我的食評是, 我俾咗錢, 都無食到應有的「鵝肉」, 点評呢? 可以咁講, 只靠1/4丁吋, 我唔知点評先公平, D鵝皮, 有D肥, 好味嗎? 一般啦!