餐厅: 稻香 (碧湖花園)
资讯:

同屋企人庆生想食返餐好,于是订咗稻香嘅皇席宴~皇席宴 💰1,998 包括:1️⃣上汤焗澳洲龙虾伊面足三斤2️⃣翡翠花姿蚌仁3️⃣凯撒胡麻百花球4️⃣蚝皇鲍鱼烩金钱5️⃣滋润鲍鱼海中宝6️⃣清蒸金花龙趸斑7️⃣稻香烧鹅皇半只8️⃣浓汤杞子泡田园蔬9️⃣合时荷叶饭🔟岭南美糕点1️⃣上汤焗澳洲龙虾伊面足三斤、3️⃣凯撒胡麻百花球、5️⃣滋润鲍鱼海中宝、9️⃣合时荷叶饭同🔟岭南美糕点都好好食😋其他表现正正常常😐,6️⃣清蒸金花龙趸斑同7️⃣稻香烧鹅皇半只令人有啲失望,以下集中讲解好食同令我有啲失望嘅菜式🤔好食嘅👍:1️⃣上汤焗澳洲龙虾伊面足三斤伊面完美吸收咗完美吸收上汤够哂creamy,龙虾大大只、肉质鲜美,啖啖肉啖啖满足😋3️⃣凯撒胡麻百花球百花球外层被杏仁包裹住,入面系虾胶,肉质好弹牙,搭配甜酸酱,非常香口🤤虽然沙律只系简简单单生菜配麻酱,但都够哂开胃😋可惜呢客菜式平日冇得单点,如果唔系我会狂嗌🤣5️⃣滋润鲍鱼海中宝汤料有鲍鱼、鸡脚、红枣、瘦肉等等,个汤好鲜甜,瘦肉同鸡脚炖得好软嫩、鲍鱼好弹牙。个汤好足料、好滋润👍9️⃣ 合时荷叶饭糯米饭烟烟韧韧,配有香菇、葱段、肉丝等,而且带有淡淡嘅荷香(开头见佢冇荷叶包住以为佢只系普通嘅糯米饭😂),味道有惊喜😍🔟岭南美糕点即系
同屋企人庆生想食返餐好,于是订咗稻香嘅皇席宴~

皇席宴 💰1,998

滋润鲍鱼海中宝

9️⃣ 合时荷叶饭

合时荷叶饭

🔟岭南美糕点
即系奶黄马拉卷~松软嘅马拉糕配上绵密嘅奶皇,唔会太甜😋

岭南美糕点

唔好食嘅👎:
6️⃣清蒸金花龙趸斑
份量虽大,但实在系overcooked ,肉质超级干同韧🥲,干同韧嘅程度实在太过分🤧

清蒸金花龙趸斑

7️⃣稻香烧鹅皇半只
烧鹅肉质好輆、冇脂肪,作为好钟意食烧鹅嘅人,估唔到有一日会食得一两旧就收手🫣

稻香烧鹅皇半只

侍应好好服务,主动帮我哋影相,又唱生日歌🤣,又提议可以点样安排令同行嘅小朋友坐得舒服啲同安全啲👍

Overall 我哋同行九个人食呢个餐都非常满足,$200几就食到咁多嘢其实好抵,服务态度都唔错,但个龙趸同烧鹅真系过唔到关😐,希望下次食会有改善啦🤧
————————————

#香港美食 #美食推荐 #美食日记 #稻香酒家 #香港好去处#香港美食推介#酒楼推介 #酒家推介 #美食推介#打卡#中餐 #饮茶文化 #喝菜 #广东文化 #yumcha #cantoneserestaurant #hk #hongkong#hongkongfood#hongkongfoodie
上汤焗澳洲龙虾伊面足三斤
凯撒胡麻百花球