2022-12-28
上星期去咗南豐紗廠行市集,見到呢間文青試酒室有品酒加cocktail workshop,仲有得walk in,就同朋友報咗一個品酒session 😆 🥂白蘭樹下品酒workshop $128導師首先介紹丹丘蒸留所嘅背景同白蘭樹下嘅製作方法。而白蘭樹下比起一般Gin多咗白蘭花清香嘅味,佢仲加入咗一啲本土元素,例如用咗15年嘅陳皮、肉桂、獅峯龍井、當歸、檀香等等。獅峯龍井有清香茶感,而當歸就有定香作用。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)到咗品酒環節,枱上會有三杯酒,要試下邊杯係白蘭樹下,而另外兩杯有機會係其他烈酒。🥃 導師仲會教埋掛杯方法,學到好多品酒同Gin嘅知識😎 白蘭樹下飲落去先係花香味,然後再有少少檀香味after taste,層次分明豐富。飲完白蘭樹下導師就會再用「白蘭樹下」調配 Gin tonic,導師分別叫我地用檸檬皮、柚子皮、燒香咗嘅Rosemary加落去Gin Tonic,三款都有唔同嘅味,好特別🤣 我最鍾意係加檸檬皮,飲到檸檬嘅清新,酸酸甜甜好好飲。🥰呢個session 大約係45分鐘,之後仲會有cocktail workshop 🍸 大家有興趣可以報名玩下。🤣
🥂白蘭樹下品酒workshop $128