2022-07-09
前幾日同朋友去左西貢白沙灣食呢間高級日本菜。餐廳環境好靚,好似去左日本咁。我叫左$980嘅Set D 雲。首先食左幾款前菜先。磯粒貝好入味。蓮藕饅頭蓮藕蓉,軟滑得黎帶啲爽脆,上面有蟹肉汁。鮑魚用左昆布蒸,都幾特別。白子據說好養顏,食落好creamy。酸汁蕃茄係水果蕃茄,食落好清甜,仲有啲紫蘇汁嘅味道。之後就到幾款刺身。左口魚平目魚,包左啲燒過嘅魚邊,可以點酸汁食用。食落口感豐富,燒過嘅魚邊味道好香。八爪魚北海道小樽八爪魚嘅水爪配番茄蒜香汁。蕃茄蒜香汁好惹味。仲有兩件拖羅,其中一件係大拖羅,好肥美,係入口即融嘅感覺。之後就到燒物,係一條燒魚。配左酸汁蘿蔔蓉,有薑芽同蓮藕漬物。仲有啲海膽粉喺旁邊,可以用黎點魚食。呢個set仲有嘅蠔鍋。有三大隻蠔喺入面,食落鮮甜,仲有啲蔬菜同金菇。食完呢個鍋都飽。之後有魚湯飲,由多種魚熬成,再用慢火煲,保持住微滾咁樣煲三個鐘,飲落清清地但好重魚味。之後就到甜品,有好清甜嘅靜岡蜜瓜同埋滑嫩嘅京都豆乳pudding,食完甜品之後呢餐就完滿結束。順帶一提,呢到嘅水都已經可以睇得出餐廳嘅心思,不論係飲用水定係烹調用嘅水都係採用白神山地之水,飲落口感柔軟,更能帶出食物
首先食左幾款前菜先。
磯粒貝
好入味。
蓮藕饅頭
蓮藕蓉,軟滑得黎帶啲爽脆,上面有蟹肉汁。
鮑魚
用左昆布蒸,都幾特別。
白子
據說好養顏,食落好creamy。
酸汁蕃茄
係水果蕃茄,食落好清甜,仲有啲紫蘇汁嘅味道。
之後就到幾款刺身。
左口魚
八爪魚
北海道小樽八爪魚嘅水爪配番茄蒜香汁。蕃茄蒜香汁好惹味。
仲有兩件拖羅,其中一件係大拖羅,好肥美,係入口即融嘅感覺。
順帶一提,呢到嘅水都已經可以睇得出餐廳嘅心思,不論係飲用水定係烹調用嘅水都係採用白神山地之水,飲落口感柔軟,更能帶出食物原有嘅鮮味。